4 praktische dingen die je wilt weten voordat je een Etsy shop opent

Zit jij erover te denken om een Etsy shop te openen? Lees dan snel verder.

Wat is Etsy

Mocht je Etsy (nog) niet kennen; Etsy is een soort marktplaats waar mensen zelfgemaakte producten kunnen kopen en verkopen van en aan mensen over de hele wereld. Dus geen massaproductie maar unieke zelfgemaakte of vintage producten. Etsy is enorm gegroeid de afgelopen jaren en heeft steeds meer bekendheid gekregen over de hele wereld. Zo ook in Nederland.

Wil jij ook een Etsy shop openen? Dan zijn dit de 4 dingen die je wilt weten voordat je je Etsy shop begint:

1. Etsy brengt 3 soorten kosten in rekening

De grote voordelen van Etsy zijn dat je je spullen online kunt verkopen zonder zelf een website te moeten maken én dat je markt internationaal (lees: enorm groot) is. Daar kun je mooi een graantje van meepikken.

Een account aanmaken bij Etsy is gratis, maar vergeet niet te denken aan de bijkomende kosten. Etsy brengt 3 soorten kosten in rekening:

  1. Listingkosten: 0,20 USD per listing (ongeveer 0,18 EUR)
  2. Transactiekosten: 5% van de totaalprijs (= verkoopprijs + verzending + cadeauverpakking)
  3. Etsy payments: vast bedrag + een percentage afhankelijk van het land.

Voor Nederland is dit 4% van de verkoop + 0,30 EUR.
Voor de Verenigde Staten is dit 3% van de verkoop + 0,25 USD

2. Hoe zit het met BTW?

Belangrijk voor ons Dutchies: BTW. We moeten immers onze omzetbelasting en kosten doorgeven aan de belastingdienst. Als eerst hebben we BTW over verkoperskosten. Hiervoor ontvang je maandelijks een BTW-overzicht van Etsy.

Daarnaast krijgen we te maken met BTW over op Etsy verkochte items. Er moet BTW gerekend worden over de aankopen van kopers via Etsy. BTW is in sommige landen bekend als JCT, GST, SST of QST. Etsy maakt onderscheid tussen BTW op fysieke producten en digitale producten.

Bij de verkoop van digitale producten int en betaalt Etsy de BTW op deze items die zijn gekocht door kopers in Australië, de EU, India, IJsland, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Québec (Canada), Rusland, Servië, Taiwan, Turkije, de Verenigde Arabische Emiraten, Wit-Rusland, Zuid-Afrika, Zuid-Korea en Zwitserland. Daarnaast int en betaalt Etsy de sales tax over digitale items in bepaalde staten van de Verenigde Staten. Bij de aankoop van digitale items in deze landen/gebieden betaalt de koper (niet Etsy of de verkoper) de BTW als onderdeel van het totaalbedrag.

Bij de verkoop van fysieke producten ben je zelf verplicht BTW over jouw producten te rekenen en is het je eigen verantwoordelijkheid om deze in je listingprijzen op Etsy te verwerken.

Zie je op tegen je boekhouding? Via Etsy kun je een CSV bestand downloaden met al je verkoopgegevens. Deze kun je inladen in deze spreadsheet en vervolgens krijg je automatisch een overzicht van al je inkomsten en BTW (instructies zijn bijgevoegd). Daarnaast kun je ook gemakkelijk je kosten hierin bijhouden. Handig voor je BTW-aangifte.

Last but not least: vergeet niet je BTW-nummer (die krijg je van de belastingdienst) door te geven aan Etsy. Dit kun je doen in je Shopmanager –> Financiën –> Belasting ID

3. Je kunt je listings in meerdere talen weergeven

Etsy-bezoekers van over de hele wereld kunnen de shops in hun eigen taal bekijken. Als verkoper kun je zelf vertalingen van je listings invullen. Mocht je vanwege het internationale karakter je listings in het Engels invullen, dan kun je ook zelf je listings in het Nederlands invullen voor je Nederlandstalige klanten.

4. Houd rekening met voldoende listings

Een "listings" op Etsy verwijst naar de individuele producten of items die je als verkoper op het Etsy-platform te koop aanbiedt. Elke keer dat je product op Etsy plaatst om te verkopen, wordt dit een "listing" genoemd. Een listing bevat meestal informatie zoals de productbeschrijving, prijs, verzendinformatie, foto's en andere relevante details.

Potentiële kopers kunnen door de listings bladeren om items te vinden die ze willen kopen. Als je zelf een verkoper wilt worden op Etsy, moet je listings maken om je producten aan te bieden op Etsy.

Ben je erover uit dat je een Etsy shop wilt openen? Open je shop dan via deze link https://etsy.me/376Erok en krijg je eerste 40 listings helemaal gratis!

Gerelateerde artikelen