Een föhn voor krullen of kroeshaar: de beste keuzes

Een föhn voor krullen of kroeshaar: de beste keuzes

Je krullen of kroeshaar temmen, dit is niet altijd makkelijk. Met de beste föhn voor krullen of kroeshaar heb je in ieder geval een handige hulp in huis. Door voor een föhn met ionentechnologie te kiezen blijft het haar pluisvrij. Dit is belangrijk want mensen met krullend haar of kroeshaar hebben hier vaker last van. Kijk maar eens welke föhn het meest geschikt is.

Krullen of kroeshaar

Er is een groot verschil tussen krullen of kroeshaar. Een krul is een structuur in het haar, dit komt zowel bij mensen als zoogdieren voor. In feite bevat het haar zogenaamde zwavelbruggen die voor een golfslag zorgen. Of je krullen krijgt is genetisch bepaald. Iedereen kan krullen krijgen (of juist niet).

Kroeshaar zie je vooral bij negroïde mensen. Het haar bestaat uit veel kleine dichte krulletjes. Deze krulletjes stapelen zich op waardoor er een dichte massa ontstaat.

Pluizend haar is erg droog haar. Dit ontstaat bijvoorbeeld door het haar dagelijks te wassen maar kan ook genetisch zijn. Pluizig haar komt bij alle haartypes voor.

Beste föhn voor krullen of kroeshaar

Je hebt krullen of kroeshaar en moeite om je kapsel perfect in model te krijgen. Het is altijd beter om je haar na het wassen op natuurlijke manier te laten drogen. Dit betekent gewoon aan de lucht. Heb hier geen tijd voor of wil je eens iets anders? Dan kan een föhn helpen. Je haar is sneller droog en je föhnt er een bepaald kapsel in.

Bij de beste föhn voor krullen of kroeshaar ga je altijd voor de ionentechnologie. Dit is een föhn die ionen blaast. De ionen hechten zich aan de waterdeeltjes in het haar. Hierdoor kan het haar de waterdeeltjes beter absorberen en wordt de rest sneller verdampt. Dit voorkomt uitdroging van het haar.

Toch blijft het belangrijk om de föhn nooit hoger te zetten dan 180 °C. Gebruik bij voorkeur ook een hittebeschermende spray of crème.

Föhn met ionentechnologie

De beste föhn voor krullen of kroeshaar bevat altijd de ionentechnologie. Van buitenaf zie je niet of een föhn dit wel of niet bevat. Je moet dus uitgaan van de specificaties van de fabrikant of verkoper.

Een föhn met ionentechnologie is van verschillende merken verkrijgbaar. Een van de bekendste merken is BaByliss. Dit merk heeft uitstekende föhns op de markt gebracht, geschikt voor mensen met krullend haar of kroeshaar. Gemiddeld betaal je tussen de € 25 en € 35 voor een föhn van BaByliss.

Dan heb je ook nog de Remington föhn. Duurder geprijsd maar van een perfecte kwaliteit. Deze föhn houdt namelijk je haar sterk en gezond. Veel van deze föhn bevatten de ionentechnologie en zijn voorzien van keramische warmte-elementen. Een extra koude luchtstand is aan te raden wanneer je klaar bent met föhnen. Voor een föhn van Remington betaal je tussen de € 35 en € 50, maar dan heb je ook wat.

Föhn met diffuser

Speciaal voor mensen met droog en pluizig haar is er de föhn met diffuser. Dit is zeker de beste föhn voor krullen of de beste föhn voor kroeshaar. Een diffuser is een hulpstuk dat je op het uiteinde van de föhn vastzet. Hiermee bescherm je het haar tegen de directe hitte die uit de föhn komt. Op deze manier droog je het haar zonder dit te beschadigen.

Hoe gebruik je een föhn met diffuser? Was je haar en breng in de haarlengte conditioner aan. Dep je haar voorzichtig droog met een handdoek. Niet wrijven, hiermee beschadig je de haarschacht en krijg je juist pluizend haar.

Breng hierna een hittebestendig product aan. Verdeel je haar in vijf compartimenten. Zet de diffuser op het uiteinde van de föhn. Kantel je hoofd en zet de diffuser bij de haarwortels. Houd hem hier totdat de wortels droog zijn. Maak ondertussen ronddraaiende bewegingen waarbij je het haar zachtjes masseert. Zo creëer je meer volume, golven of krullen. Gebruik altijd een lage of middelhoge temperatuur.

Een föhn met diffuser kost tussen de € 15 en € 50. Voor bekende merken betaal je wat meer maar je krijgt er ook een hogere kwaliteit voor terug.

Een föhnborstel

Dan heb je ook nog de föhnborstel. In principe is dit geen goed apparaat voor krullen of kroeshaar. De föhn wordt veel gebruikt door mensen met stijlhaar die een slag of volume willen creëren. Ga je voor krullen, dan kun je beter een krultang gebruiken.

Houd er rekening mee dat een föhnborstel groter uit kan vallen dan verwacht. De borstel moet dan ook een goede combinatie vormen met je haarlengte. Voor deze borstel betaal je tussen de € 20 en € 35. Een bekend merk is BaByliss (die heb je eerder al voorbij zien komen). Ook het merk Revlon en LifeGoods verkopen goede föhn borstels.

Reisföhn voor krullen

Ook populair: de reisföhn voor krullen. Het gaat hier om een inklapbare föhn met ionentechnologie. Deze reisfohn heeft verschillende snelheden en hittestanden. Bovendien bevat deze een opbergbox en een reisstekker. De reisfohn is dus vooral heel compact.

Houd er rekening mee dat een speciale reisfohn voor krullen echt niet goedkoper is. Reken op een bedrag tussen de € 25 en € 50. Er zijn zelfs apparaten die meer dan € 50 kosten. Maar goed, je hebt dan wel een föhn die compact is en waarbij je krullen ook op vakantie perfect in model zitten.

Nog wat tips

Tips voor het gebruik van een föhn voor krullen of kroeshaar

  1. Gebruik een diffuser. Een diffuser is een speciaal opzetstuk voor de föhn dat de luchtstroom verspreidt en het risico op pluizig haar vermindert. Het helpt de natuurlijke textuur van krullen of kroeshaar te behouden.
  2. Kies de juiste warmte-instelling. Gebruik een lagere warmte-instelling om beschadiging van het haar te voorkomen. Houd de föhn op een veilige afstand van je haar en beweeg hem constant om gelijkmatige warmteverdeling te garanderen.
  3. Gebruik een hittebeschermend product. Breng voor het föhnen een hittebeschermend product aan om je haar te beschermen tegen de warmte van de föhn. Dit helpt het vocht vast te houden en voorkomt uitdroging.
  4. Werk in secties. Verdeel je haar in secties en föhn elke sectie afzonderlijk. Dit zorgt voor een betere controle en helpt bij het creëren van gedefinieerde krullen of kroeshaar.
  5. Koude lucht voor de finishing touch. Eindig met een shot koude lucht om je krullen te fixeren en glans toe te voegen. Dit helpt ook om pluis te verminderen.

Gerelateerde artikelen

Alternatieven voor Suiker

5 Alternatieven voor Suiker

Dat suiker slecht voor je is weten we inmiddels wel. We worden net niet doodgegooid met boeken die ons zeggen…