Waarom hebben mannen eigenlijk een ochtenderectie?

ochtenderectie

Of een Bennie, harde, hard latje, Jacky, kabouter, kapstok, lantaarnpaal, mast, ODOL, paal, stijve, stok, staander, strakke plasser, stramme, tente, KOE..

Iedereen die wel eens het bed heeft gedeeld met een vent, is bekend met de ochtenderectie - in de volksmond ook wel ODOL (Ontzettend Dikke OchtendLul) of KOE (Kolossale OchtendErectie) genoemd. Terwijl menig vrouw ervan uitgaat dat dit direct te maken heeft met de zin in seks (je moet er maar van houden, een potje rampetampen terwijl je uit je mond stinkt), schijnt dit in de werkelijkheid niet altijd zo te zijn. Wat veroorzaakt een ochtenderectie nou eigenlijk écht?

Oorzaak ochtenderectie

Jammer joh, het is niet omdat jij zo'n ongelooflijk sexy gezelschap bent Nou ja, daar kan het misschien ook wel door komen, maar de oorzaak van een ochtenderectie ligt in principe heel ergens anders.

Laten we het eerst even vergelijken met de 'gewone' erectie. Als een man in seksuele opwinding is, gaat er een seintje naar de hersenen. De hersenen geven hierop een seintje naar de zenuwen die het bloed aanvoeren naar de penis, waardoor deze groter wordt. Dit kan ook gebeuren zonder erotische prikkels en überhaupt zonder dat de man zich daar bewust van is. Dit resulteert dan in een nacht- of ochtenderectie.

Hoe vaak krijg je een erectie in je slaap?

Een nachtelijke erectie ontstaat tijdens de REM (rapid eye movement) slaap. Tijdens de REM slaap zijn jouw lichaam en geest namelijk net zo actief als wanneer je wakker bent. Er vindt dan een proces van hernieuwing en herstel van de balans van bepaalde hormonen plaats. Eén van deze hormonen remt de erectie en wanneer dit hormoon niet wordt aangemaakt, verkeert de penis in stijve toestand - gewoonweg omdat de man dan denkt met zijn 'mannelijkheid' en niet met zijn hersenen. Dit gebeurt zo'n vier tot vijf keer per nacht.

Daarbij is het testosterongehalte van een man in de ochtend op zijn hoogst. Dus daar heb je hem weer: de ochtenderectie. En als je lichaam zichzelf ook nog eens lekker wil uitrekken, kan hetgeen tussen je benen ook vrolijk meerekken.

Maar niet getreurd hoor, hij zal je vast ook heel aantrekkelijk vinden.

Is ochtenderectie gezond?

Mannen die wel geregeld wakker worden met een erectie, zouden 22 procent minder kans hebben op hartaandoeningen of infarcten. De onderzoekers vermoeden dat ochtenderecties – veroorzaakt door met bloed gevulde zwellichaampjes – gekoppeld zijn aan een (goeie) nachtelijke bloedcirculatie van het lichaam.

Wat kan je doen tegen een ODOL?

Helaas is er niet zoveel aan te doen. In principe gaat een ODOL ook snel weg zodra je gaat plassen of opstaat.

Is het erg als je geen ochtenderectie hebt?

Het is niet direct een reden tot paniek. Je zult dagen hebben dat je wakker wordt zonder ochtenderectie. Gaan er weken voorbij zonder ochtenderectie, raadpleeg dan een dokter.

Hoe lang duurt een ochtenderectie?

Elke erectie duurt 25 à 30 minuten. De laatste in de reeks is de erectie waar veel mannen elke ochtend mee wakker worden. Het is nog onduidelijk waardoor de penis zich 's nachts meerdere keren opricht.

Gerelateerde artikelen