Vaak last van duizeligheid? Probeer dan deze truc

Vaak last van duizeligheid? Probeer dan deze truc

Duizeligheid kan een vervelende kwaal zijn die op de meest ongelegen momenten toeslaat. Of het nu komt door stress, vermoeidheid of gewoon een tijdelijk onevenwicht in je lichaam, er is een eenvoudige truc die je kunt proberen: de focus-oefening.

Het is eigenlijk heel simpel. Zoek een stil plekje op en ga comfortabel zitten of staan. Focus je blik op een vast punt in de ruimte. Adem diep in door je neus en langzaam uit door je mond. Terwijl je dit doet, probeer je alle gedachten los te laten en je alleen te concentreren op het punt waar je naar kijkt.

Deze focus-oefening helpt je lichaam en geest te kalmeren en brengt je evenwichtsgevoel weer in balans. Het kan een paar minuten duren, maar vaak merk je al snel dat de duizeligheid afneemt.

Onthoud wel, bij aanhoudende of ernstige duizeligheid is het altijd verstandig om een arts te raadplegen. Duizeligheid kan immers ook een symptoom zijn van een onderliggend medisch probleem dat professionele aandacht vereist.

Helpt de focus-oefening niet of heb je vaak last van duizeligheid bij bepaalde momenten op de dag? Probeer dan een van deze tips om duizeligheid te voorkomen: 

  1. Drink water voor het eten: Een glas water drinken 15 minuten voor de maaltijd kan helpen om duizeligheid te voorkomen die veroorzaakt wordt door een daling in de bloeddruk tijdens het eten.

  2. Vermijd lange warme douches en hete baden: Warmte kan je bloedvaten verwijden, wat leidt tot een lagere bloeddruk en duizeligheid. Probeer koudere douches en vermijd lange perioden in de zon of de sauna.

  3. Drink gemberthee: Gemberthee kan nuttig zijn bij het verminderen van duizeligheid, vooral als het gerelateerd is aan reisziekte. Het is ook een goed idee om de inname van cafeïne te beperken als je last hebt van duizeligheid​.

  4. Neem Ginkgo Biloba: Dit kruid wordt in de traditionele Chinese geneeskunde gebruikt om duizeligheid te behandelen en kan de bloedcirculatie naar de hersenen verbeteren​. Verkrijgbaar bij Holland & Barret 

  5. Ontspan met massage: Een ontspannen massage van rug en nek kan helpen om stressgerelateerde duizeligheid te verminderen​.

  6. Probeer appelciderazijn: Dit kan nuttig zijn als je duizeligheid te wijten is aan een laag bloedsuikergehalte. Neem dagelijks een eetlepel appelciderazijn, verdund in water​.

  7. Eet volkoren granen: Deze bevatten veel vezels en helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel, wat kan helpen duizeligheid te voorkomen​.

  8. Beoefen mindfulness en ademhalingsoefeningen: Deze technieken kunnen helpen om stress te verminderen en een betere ademhaling te bevorderen, wat kan helpen bij het verminderen van duizeligheid​.

  9. Zorg voor voldoende slaap: Een goede nachtrust is essentieel om duizeligheid tegen te gaan. Vermijd alcohol en cafeïne voor het slapengaan en zorg voor een rustige slaapomgeving​.

Door deze tips te volgen, kun je mogelijk de frequentie en intensiteit van duizeligheid verminderen. Echter, als je duizeligheid ernstig of aanhoudend is, is het belangrijk om medisch advies in te winnen.

Gerelateerde artikelen