9 tekenen dat je gestresst bent en het niet weet

Symptomen van stress

Wanneer een stressvolle situatie te lang duurt of meerdere stressvolle situaties elkaar te snel opvolgen, heeft je lichaam geen tijd om zich te herstellen. De stress stapelt zich dan op totdat het teveel wordt.

De symptomen van stress zijn onder te verdelen in vier verschillende soorten: lichamelijke klachten, psychische klachten, gedragsymptomen en gedachtensymptomen.

Een snelle behandeling van stress biedt grote voordelen en daarom moet je de tekenen van stress vroegtijdig herkennen en daarop handelen. 

1. Voortdurend angstig voelen

Als je overstressed bent voel je je constant rusteloos en angstig. Als je geen manier vindt om te ontspannen zullen de problemen alleen maar erger worden.

2. Ongeduldig

Door stress verlies je vaak je goeie humeur, wordt je vaak ongeduldig, geïrriteerd en boos.

3. Haaruitval

Volgens Carolyn Jacob een medische directeur en oprichter van “Chicago Cosmetic Surgery and Dermatology” zijn de verandering in het haar vooral te danken aan het feit dat je lichaam overbelast is. Iedereen verliest ongeveer 100 haren per dag. Maar doordat stress de normale fysiologische functies van het lichaam verandert verhoogt dit ook het haaruitval.

4. Gewichtstoename

Stress veroorzaakt vaak gewichtsvariaties. Dit komt doordat het vaak leidt tot minder eetlust en dus gewichtverlies maar daarnaast vertraagd het metabolisme en veroorzaakt het gewichtstoename.

5. Laag Libido

Stress vermindert het aantal hormonen voor seksuele activiteiten en leidt hierdoor tot een lage libido, impotentie en uitputting.

6. Humeur

Stress beïnvloedt de hormonen en de stemming. En heeft daarnaast nog meer erge complicaties zoals angst, obsessieve-compulsieve stoornis, vele psychische problemen en verslavingen.

7. Zelfs thuis nog aan werk het werk denken

Door stress houdt je je voortdurend bezig met je werk, financiën en andere verplichtingen. Daarom is het vaak zo dat ze zelfs thuis nog aan het werk zit te denken.

8. Slapeloosheid

Stress is een van de belangrijkste oorzaken van alle veranderingen in het slaappatroon. Dus als u niet goed in slaap kunt vallen of in slaap kan blijven zoek dan iets om u te kalmeren voor en tijdens het slapen om zo ernstige gezondheidsproblemen te voorkomen.

9. Fysieke pijn

Stress leidt tot storing van het lichaam en veroorzaakt gespannen spieren, hartkloppingen, diarree, maagproblemen of pijn op de borst. Daarnaast is het vaak de reden van hoofdpijn, pijn in het lichaam en zelfs ernstige artritis.

Gerelateerde artikelen