Leer meer over slapen. Dit wist je nog niet van slaap

Leer meer over slapen. Dit wist je nog niet van slaap

Slaap is van cruciaal belang voor een goede gezondheid en welzijn. Het stelt je lichaam in staat zich te herstellen en op te laden voor de volgende dag. Een goede nachtrust kan je stemming helpen verbeteren, je alertheid en concentratie verhogen, en je energieniveau opkrikken. Het kan ook je stressniveau verlagen, je risico op hartziekten en beroertes verkleinen, en een gezond gewicht te bevorderen.

Er zijn verschillende stadia van slaap, en elk stadium is belangrijk. Je lichaam gaat gedurende de nacht verschillende keren door deze stadia.

De meeste mensen hebben tussen de 7 en 8 uur slaap per nacht nodig. Sommige mensen kunnen meer of minder nodig hebben, afhankelijk van hun leeftijd, levensstijl, en gezondheid.

Er zijn veel dingen die je kunt doen om gezonde slaapgewoonten te bevorderen. Daartoe behoren het creëren van een ontspannende bedtijdroutine, het vermijden van cafeïne en alcohol voor het slapen gaan, en ervoor zorgen dat je slaapkamerdonker en stil.

Wist je dit al over slapen?

Samen woelen

Je bed delen met een partner is niet altijd een goed idee. Een Amerikaans onderzoek rapporteert dat 61 procent van de mensen op een of andere manier ’s nachts slechter slaapt door zijn of haar partner: door snurken, een ander slaapritme, woelen of praten in de slaap.

Slaap inhalen, kan dat?

De meningen zijn hierover verdeeld. Als je dagen achter elkaar korte nachtjes maakt, kan het zijn dat je twee nachten van tien uur maakt, Dan heb je misschien een stukje bijgeslapen, maar echt inhalen kan volgens Benjamins niet. ‘Als je te kort hebt geslapen, voel je wel meer ‘slaapdruk’ (behoefte om te slapen), daardoor slaap je misschien makkelijker in, maar het is niet duidelijk of mensen dan ook veel langer slapen.’

Moet je 8 uur slapen?

De meeste mensen hebben die acht uur minimaal echt nodig. Zes of zeven uur slapen gaat meteen ten koste van hun gezondheid. Maar er bestaan mensen die consequent genoeg hebben aan vier of vijf uur slaap per nacht slapen en die kerngezond zijn.

Meer tips om in slaap te komen >

Bestaat de winterslaap bij mensen?

De slaapcyclus heeft alles te maken met licht. ’s Winters is het langer donker en dat is voor het lichaam een signaal om meer van het slaaphormoon melatonine te maken. Daarom slapen de meeste mensen ’s winters meer dan zomers, sommige wetenschappers denken zelfs dat het lange slapen een soort winterslaap is. Ook het opstaan kost ’s winters meer moeite.

Wat doet voldoende slaap met je?

Tijdens het slapen spoelen je hersenen als het ware schoon. Goede slaap betekent dat je hersenen de tijd en de kans krijgen om zich te reinigen. Ook zorgt een goede nachtrust ervoor dat je je emoties van de dag goed kan verwerken en dat je onthoudt wat je overdag hebt geleerd.

Je kunt ziek worden van te weinig slaap

De onderzoekers besluiten dat zowel slaapstoornissen als te veel slapen, maar niet veel te weinig slapen, ontstekingsreacties in het lichaam kunnen doen toenemen. Deze ontstekingen kunnen op termijn, wanneer ze lang aanslepen, het risico op hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, overgewicht en diabetes verhogen.

Je kan doodgaan door te weinig slaap

Een chronisch slaaptekort kan op den duur leiden tot de dood. Slaaptekort is niet meteen schadelijk, maar wanneer je lang genoeg niet of zeer weinig slaapt kan dit verstrekkende gevolgen hebben met uiteindelijk de dood tot gevolg. De precieze doodsoorzaak is tot op heden onbekend, maar het wordt over het algemeen aangenomen dat een mens net zo goed kan sterven aan een slaaptekort als een rat.

Kan je beter 1 uur slapen of wakker blijven?

Die paar uurtjes blijken meer effect te hebben dan we altijd dachten. Hoogleraar psychofysiologie Gerard Kerkhof vertelt aan Volkskrant dat wakker blijven het stomste is wat je kunt doen: je lichaam maakt de stof adenosine aan waardoor je minder scherp wordt.

Wat is beter 2 uur slapen of wakker blijven?

Volgens de hoogleraar zijn de uren tussen acht en tien in de avond het beste moment. 'Wanneer je twee uur slaapt zit je op het juiste moment van het circadiane ritme. In de eerste periode van dat ritme kom je in een diepe slaap terecht, en daarin breek je adenosine het snelst af'.

Kan je beter 3 uur slapen of wakker blijven?

Mensen die een hele nacht wakker blijven presteren nogal altijd beter dan personen die elke nacht minder dan zes uur slapen. Dit hebben wetenschappers van de universiteit van Pennsylvania ontdekt. De wetenschappers lieten proefpersonen twee weken lang vier, zes of acht uur per nacht slapen.

Is 5 uur slaap per nacht voldoende?

Uit nieuw wetenschappelijk onderzoek onder 38.000 volwassenen blijkt dat volwassenen die dagelijks vijf uur of minder slapen een grotere kans lopen op een vroegtijdige dood dan mensen die iedere nacht minstens zes à zeven uur slapen. Wat er zo schadelijk is aan korte nachten, maakt het onderzoek niet duidelijk.

Te veel slapen is wordt niet aangeraden

De onderzoekers raden aan om elke nacht 6 tot 8 uur te slapen. Als je meer dan 9 uur per nacht slaapt, adviseren de onderzoekers om naar de huisarts te gaan voor een algemene gezondheidscheck. Voor deze studie is het slaapgedrag van 166.000 mensen uit 21 landen onderzocht.

Je hebt verschillende slaap fasen?

De REM-slaap volgt na de diepe slaap en wordt ook de droomslaap genoemd. REM staat voor Rapid Eye Movement omdat de ogen tijdens deze fase voortdurend bewegen. Hartritme en ademhaling zijn in deze fase onregelmatig. Je spieren zijn totaal ontspannen en je bloeddruk stijgt.

De diepe slaap duurt ongeveer 20 minuten en is eigenlijk de belangrijkste fase omdat je er goed van uitrust. De REM-slaap volgt na de diepe slaap en wordt ook de droomslaap genoemd.

De verschillende fasen van slaap waar je lichaam gedurende de nacht verschillende keren door deze stadia heen gaat. 

Stadium 1: Dit is het lichtste stadium van slaap. Je kunt tijdens dit stadium in- en uit de slaap drijven.

Stadium 2: Dit is een dieper stadium van slaap. Je hartslag vertraagt en je lichaamstemperatuur daalt.

Stadium 3: Dit is het diepste en meest rustgevende stadium van de slaap. Je lichaam herstelt en regenereert zich tijdens dit stadium.

Stadium 4: Dit is een REM-slaap. Je hersenen zijn actief en dromen komen in dit stadium voor. 

Gerelateerde artikelen