Hoeveel kost een subframe?

Ten eerste is het belangrijk om exact te weten wat een subframe nu precies is.

Een subframe bestaat doorgaans uit structurele modules die ontworpen zijn om specifieke auto componenten dragen, zoals de motor of de as en ophanging. Het doel van het gebruik van een subframe in een auto is om hoge lokale belastingen te verdelen over een groter gebied. Over het algemeen worden subframes met bouten aan de carrosserie bevestigd. Geboute subframes zijn soms uitgerust met rubberen bussen of veren om geluid en trillingen te dempen.

Schade aan een subframe

Wanneer er schade is aan het subframe is het belangrijk om eerst de ernst van de schade vast te stellen. De mate van schade aan het subframe kan variëren, net als de juiste maatregelen om de schade te herstellen. Als de schade klein is, kan een automonteur het subframe zonder al te veel moeite repareren. Wees je er wel van bewust dat dit slechts een tijdelijke oplossing is. Het kan een paar jaar meegaan, maar vroeg of laat zul je het subframe moeten vervangen.

Grote schade aan het subframe kan echter de integriteit van de bevestigde onderdelen ernstig in gevaar brengen en zelfs de inzittenden in gevaar brengen. In deze gevallen wordt volledige vervanging van het subframe sterk aanbevolen.

De kosten van het vervangen van een subframe

Een subframe vervangen is niet goedkoop. Ten eerste is het onderdeel zelf duur, vooral voor klassieke auto's. De kosten kunnen variëren van een paar honderd euro voor een gebruikt onderdeel tot meer dan duizend euro voor een op maat gemaakt auto-onderdeel.

Ten tweede is het vervangen van het subframe arbeidsintensief. Als je geluk hebt, duurt het hele proces twee tot drie uur. Ervan uitgaande natuurlijk dat het subframe het enige onderdeel is dat vervangen moet worden, wat zelden het geval is.

De hele reparatie kost dus een paar honderd tot een paar duizend euro. Er is echter ook een voordeel. In de meeste gevallen is het vervangen van het subframe goedkoper dan het repareren van een zwaar beschadigd subframe.

Om een nauwkeurige schatting te krijgen van de kosten voor het vervangen van het subframe van jouw specifieke auto, is het het beste om contact op te nemen met een lokale autowerkplaats of dealer en een offerte aan te vragen op basis van het merk en model van jouw voertuig.