14 eigenschappen waaraan je een narcist herkent

narcist herkennen

14 eigenschappen waaraan je een narcist herkent

We hebben er allemaal wel één rondlopen in onze omgeving.

Narcisten zijn vaak erg charismatische mensen, die veel goede energie lijken te hebben en geven en in wiens gezelschap je in eerste instantie graag wilt verkeren. Maar al snel komt ook de zwarte kant van mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis aan het licht, en die is stukken minder prettig.

Denk jij dat je op je werk of in je relatie met een narcist te maken hebt? 14 typische eigenschappen waaraan je ze kunt herkennen.

1. Op het eerste oog erg charmant en charismatisch

Deze charme blijkt echter maar oppervlakkig. In werkelijkheid gebruikt de narcist zijn charme en charisma om zijn omgeving te manipuleren en domineren.

2. Geen inlevingsvermogen

De narcist heeft een onderontwikkeld empathisch vermogen omdat hij alleen maar bezig is met zijn eigen behoeften. Alles en iedereen moet daarvoor wijken, compassie is er niet bij. De narcist verwacht wel dat anderen zich kunnen inleven in zijn gevoelens.

3. Respectloos gedrag

Door dit gebrek aan empathie gedraagt de narcist zich makkelijk onethisch en immoreel jegens anderen.

4. Gebrekkig geweten

Een schuldgevoel kent de narcist niet. Dat heeft ook weer te maken met zijn gebrek aan empathie. Doordat hij zich nooit schuldig voelt, gaat hij ook probleemloos over morele en ethische grenzen in zijn gedrag.

5. Dominant en manipulatief

De narcist weet precies wat hij moet doen om dingen van anderen gedaan te krijgen. Hij speelt heel nare mindgames met je om je te kunnen misbruiken. Manipuleren kan hij als de beste, op een heel gniepige en subtiele manier, zodat je het vaak niet eens doorhebt. Ondertussen maakt hij je daarmee kwetsbaar en afhankelijk, zodat hij je uiteindelijk volledig kan domineren.

6. Pathologisch liegen

De narcist liegt over alles, zelfs over onbenulligheden. Hij is zo’n bedreven leugenaar omdat hij het door zijn gebrek aan empathie en schuldgevoel ook helemaal niet problematisch vindt om te liegen. Met zijn leugens zet hij de hele wereld naar zijn hand.

7. Arrogant en superieur gedrag

De narcist lijkt extreem veel zelfvertrouwen te hebben. Maar schijn bedriegt, zijn arrogante gedrag is meestal gebaseerd op en ter compensatie van een diepgeworteld gevoel van minderwaardigheid.

8. Agressieve aanvallen

De narcist is doorgaans nonchalant en lijkt onverstoorbaar en arrogant. Maar als hij wordt tegengesproken of zijn zin niet krijgt, kan hij ineens ontploffen.

9. Onvolwassen fantasieën

De narcist creëert zijn eigen wereld, om zich op die manier groot en belangrijk te kunnen voelen. Onvolwassen en zelfverheerlijkende fantasieën over succes, schoonheid of liefde zijn kenmerkend voor de narcist.

10. Verslaafd aan aandacht

De narcist wil in het middelpunt van de belangstelling staan. Hij zoekt voortdurend bevestiging voor zijn onzekere ego, door op te scheppen en anderen te kleineren.

11. Niet in staat tot het ontvangen en geven van liefde

De narcist is niet iemand waarmee je een gezonde persoonlijke relatie kunt aangaan. Ook zijn gebrek aan empathisch vermogen staat eraan in de weg.

12. Ziekelijk jaloers

De narcist kan, door zijn diepgewortelde gebrek aan zelfvertrouwen, extreem controlerend, bezitterig, paranoïde, jaloers en afgunstig zijn.

13. Veel conflicten

Vanwege zijn onvermogen om met emoties om te gaan heeft de narcist voortdurend de neiging tot conflicten. Niet alleen heeft hij zelf altijd ruzie, hij speelt ook anderen tegen elkaar uit in de hoop meer grip op de wereld te krijgen.

14. Obsessies en verslavingen

In zijn zucht naar een goed gevoel over zichzelf is de narcist heel verslavingsgevoelig. Narcisten zijn vaak monomaan met hun werk bezig (vandaar dat narcisten vaak op leidinggevende posities belanden) en zoeken hun heil vaak ook in drank, drugs, seks, eten, winkelen, of andere verslavingen.

Herken jij je vriend of baas in meerdere van deze eigenschappen? Dan is de kans aanwezig dat hij een narcistische persoonlijkheidsstoornis heeft.

Waar kan een narcist absoluut niet tegen?

Een narcist kan beslist niet tegen kritiek. Je kunt ze dus pakken door in het bijzijn van anderen te bekritiseren. Doe dit vooral niet op een beledigende manier, want dan zal de groep zich tegen jou keren.

Gerelateerde artikelen