Moodfoods: Geef je stemming dan een boost

Moodfoods: Geef je stemming dan een boost

Boos, bang of gestrest? Met deze 7 moodfoods ben je zo weer de leukste thuis.

1. Citroen

Ben je een tikkeltje gestrest? Kies voor citroen en andere citrusvruchten om je cortisolniveau te verlagen. Cortisol is het hormoon dat je aanmaakt wanneer je gestrest bent. Onderzoekers denken dat je dit met vitamine C kunt tegengaan. Maar let op: verwarm citroen niet, want dan wordt vitamine C afgebroken.

2. Bananen

Bananen bevatten veel vitamine B6, wat helpt bij het synthetiseren van feel good-neurotransmitters zoals dopamine en serotonine. Bovendien levert één grote banaan (136 gram) 16 gram suiker en 3,5 gram vezels. In combinatie met vezels komt die suiker langzaam vrij in je bloedbaan, wat zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel en een betere stemmingsbeheersing (een te lage of schommelende bloedsuikerspiegel kan leiden tot prikkelbaarheid en stemmingswisselingen).

3. Noten

Angstige gevoelens kun je iets dempen met noten. Misschien voor jou precies dat beetje stress-relief waarop je zit te wachten. Noten bevatten selenium, vooral paranoten zitten er bomvol mee. Met twee nootjes per dag zit je al aan de juiste dosis.

Paranoten bij AH

4. Haver

Eén van de grootste voordelen van haver is dat het je helpt je energieniveau stabiel te houden. Het is een bron van vezels, die helpen de vertering van koolhydraten te vertragen, waardoor suiker geleidelijk aan vrijkomt in de bloedbaan. Wie vezels eet als ontbijt kan al onmiddellijk een beter humeur en energieniveau ervaren dankzij een stabielere bloedsuikerspiegel. Je kunt haver onder meer eten in de vorm van havermout, muesli of (suikervrije) granola.

5. Vette vis

Voor een betere focus eet je voldoende omega-3-vetzuren, die je haalt uit vette vis als zalm, haring, ansjovis en sardines. Omega 3 zorgt niet alleen voor een betere focus, geheugen en stemming, uit onderzoek blijkt dat een omega-3-tekort ook zorgt voor een kleiner volume aan hersenen. En dat willen we natuurlijk niet.

6. Chocolade (puur)

Geïrriteerd, chagrijnig of ronduit kwaad? Waarschijnlijk heb je een tekort aan serotonine. Deze stof reguleert je dopaminesysteem, dat op zijn beurt weer gaat over je adrenaline. Wil je wat kalmeren? Chocolade en tropische vruchten zitten vol tryptofaan, een stof die nodig is om serotonine in je hersenen aan te maken.

7. Gefermenteerde voedingsmiddelen

Gefermenteerde voedingsmiddelen, waaronder kimchi, yoghurt, kefir, kombucha en zuurkool, kunnen de darmgezondheid en het humeur verbeteren. Door het fermentatieproces bevinden zich levende bacteriën in voedingsmiddelen die vervolgens suikers kunnen omzetten in alcohol en zuren. Tijdens dit proces worden probiotica aangemaakt. Deze levende micro-organismen ondersteunen de groei van gezonde bacteriën in je darmen en kunnen je serotoninespiegel verhogen.

Gerelateerde artikelen