Ruimte besparen in de slaapkamer? Bekijk eens een 140x200 bed!

Helaas hebben we niet allemaal een enorme slaapkamer. Zo heb ik zelf, naast de master bedroom, een tweede slaapkamer die niet al te groot is. Niet dat dat iets hoeft af te doen aan de sfeer in dat slaapvertrek, want ook een kleine slaapkamer kan heel knus zijn. Dat zeggen mijn logees ook altijd. Maar in een wat kleinere slaapkamer plaats je niet zo makkelijk een tweepersoonsbed, dacht ik. Of zijn er alternatieven, zo vroeg ik me af? Natuurlijk zijn die er: lees maar even mee.

Een smaller 2-persoonsbed

Het ligt er namelijk maar net aan hoe breed je wil liggen, alleen of met z’n tweeën. Een gemiddeld bed voor twee mensen meet 160 bij 200 centimeter. Maar er zijn heel veel afwijkende maten. Langere mensen, zoals ikzelf, kiezen bijvoorbeeld liever voor een lengte van 2.10 of 2.20 meter. Mensen die graag wat meer ruimte in de breedte hebben, nemen een 2-persoonsbed van 1.80 of zelfs 2.00 meter. Dan zou je dus zelfs een vierkant bed kunnen hebben: raar, maar waar. Maar een 140 x 200 bed is ook een standaard. Zeker als je redelijk slank bent of wat kleiner van stuk, lig je in een bed van 140 bij 200 centimeter ook prinsheerlijk met voldoende ruimte. Ben je iets minder slank, maar lig je graag tegen elkaar aan? Dan is 140 x 200 ook voor jou een uitstekende keuze.

Geen twijfel

Een bekend voorbeeld van een wat smaller 2-persoonsbed is de twijfelaar. Het heeft deze naam omdat het, met zijn afmeting van 140 bij 200 centimeter, het midden is tussen een 1- en een 2-persoonsbed. Het is dus breder dan een bed voor één persoon en wat smaller dan het gemiddelde 2-persoonsbed. Ligt mijn gast alleen, dan heeft diegene dus heerlijk de ruimte, met z’n tweeën moeten ze wat minder ruimte samen delen. Maar er is in principe geen reden om te twijfelen: ik heb ook nog nooit iemand horen klagen. Een 140 x 200 bed ligt namelijk heerlijk knus. Online meubels bestellen doe je dus ook net zo makkelijk voor een twijfelaar.

Dekbedovertrek kopen

Het is vaak lastig om een goeie maat dekbedovertrek te vinden. Want hoe breed moet een dekbed nu eigenlijk zijn? Ik wist het eerlijk gezegd eerst ook niet. Maar ik ontdekte dat er een stelregel voor is: neem een dekbed dat 50 à 60 centimeter breder is dan je matras of je bed. Tussen die laatste twee kan een verschil zitten, afhankelijk van de breedte van de bedrand. Zo heb ik zelf een bed met een hele brede rand, maar de twijfelaar in de logeerkamer heeft juist een hele smalle rand. Daar selecteerde ik ook bewust op, tijdens mijn online meubels bestellen. Terug naar de dekbedovertrekken: gemiddeld genomen is een afmeting van 200 x 200 prima voor een twijfelaar. Maar dat is ook een persoonlijke keuze. De een heeft graag wat meer dekbedstof over en naast zich dan de ander. Maar een kleiner dekbedovertrek heeft ook z’n voordelen: het neemt minder plaats in in de wasmachine en het is mogelijk wat minder snel droog. Niet het allerbelangrijkste, maar zeker in een kleiner huis, zoals het mijne, toch wel een dingetje.

Gerelateerde artikelen