Een spijkerbroek aan naar een bruiloft: kledingtips

Een spijkerbroek aan naar een bruiloft: kledingtips

Ben je uitgenodigd voor een bruiloft? Naar een formele bruiloft draagt een man een kostuum (pak) en een vrouw een rok, jurk, jumpsuit of nette broek. Het is misschien een beetje vreemd om in een spijkerbroek naar een bruiloft te komen. Toch kan dit, je moet alleen weten waar je het mee combineert.

De kleur die je kiest

Het gaat niet alleen om het soort kleding dat je draagt, maar ook de kleur. Zwart is geen geschikte kleur voor een bruiloft, tenzij je dit met andere kleuren combineert. Maar een geheel zwart pak of een zwarte jurk? Niet doen! Dit draag je beter naar een uitvaart.

Andere kleuren die je niet op een bruiloft draagt zijn wit (subtiel mag wel), beige, hele lichte pastelkleuren en transparant. Wit is voor de bruid, pastelkleuren voor de bruidsmeisjes en transparant is meer iets voor een nachtelijke party.

Een spijkerbroek op een bruiloft dragen: enkele tips

Vaak wordt gedacht dat je geen spijkerbroek naar een bruiloft aankan. Maar dit kan wel, mits het om een nette spijkerbroek gaat. Ook is het belangrijk om de spijkerbroek met andere nette kleding te combineren.

Let goed op de dresscode

Naar een formele bruiloft draag je geen spijkerbroek. Een formele bruiloft herken je aan de grote hoeveelheid gasten, de chique aankleding, de prachtige bruidsjurk/kostuum van het bruidspaar en vaak ook mooie (en dure) uitnodigingskaarten.

Soms wordt de dresscode op de uitnodiging vermeld. Het kan ook dat het bruidspaar een bepaalde kleur aangeeft. Je doet het bruidspaar een groot plezier door je aan de dresscode te houden. Hieronder vind je de meest voorkomende dresscodes uitgelegd.

  • Formal: een jasje of colbert met een stropdas of vlinderdas. Vrouwen dragen een nette jurk, rok of broek.
  • Semif-ormal: voor mannen altijd een pak, overhemd en stropdas. Vrouwen dragen een nette jurk of rok of een pantalon met blouse.
  • Cocktail: voor de heren een pak of colbert. Een stropdas is niet verplicht. Dames dragen een cocktailjurk of een andere mooie jurk in een chique kleur.
  • Casual: informele dresscode waarbij de man geen kostuum hoeft te dragen. Een donkere spijkerbroek met een overhemd of T-shirt is een goede keuze.
  • Tenue de ville (casual-chic): je hebt een bepaalde vrijheid. Je mag zowel formeel als informeel gekleed gaan, zolang het er maar netjes uitziet.

Deze spijkerbroeken zijn geschikte keuzes

Wil je een spijkerbroek naar een bruiloft aan? Kies altijd voor een nette spijkerbroek. Niet zo eentje met gaten, scheuren of rafels. Hoewel dit zeer modern is, past het niet bij een bruiloft.

Mannen kiezen een donkere spijkerbroek zoals zwart, donkergrijs of donkerblauw. Vrouwen kunnen het beste een middenblauwe of lichtblauwe spijkerbroek dragen.

Wees voorzichtig met opvallend gekleurde spijkerbroeken zoals rood, groen, geel, roze of een andere aanwezige kleur. Wil je een gekleurde spijkerbroek, kies dan het liefst voor een zachte kleur. Bijvoorbeeld beige, grijs, crème of zachtroze.

Wees voorzichtig met rood

Een rode jurk, een rode spijkerbroek of een rode trui, blouse of T-shirt: dit draag je nooit naar een bruiloft. Het komt omdat rood een signaalkleur is. Het wordt als sexy maar ook als agressief beschouwd.

Bovendien gaat er een verhaal rond dat de geheime minnares van de bruidegom de kleur rood op de bruiloft draagt. Verschijnt er een vrouw in het rood op het huwelijksfeest, dan kunnen anderen denken dat zij de minnares is. Dit kan voor vervelende situaties zorgen.

Trui, overhemd, blouse of T-shirt

Het is belangrijk dat je op de spijkerbroek iets nets draagt. Het beste kies je voor een blouse of overhemd. Een andere optie is een nette trui met hieronder een blouse. Zorg dat de kraag van de blouse over het boordje van de trui valt. Zo creëer je een nette uitstraling.

Niet doen: een versleten of verkleurd T-shirt dragen. Wil je toch een T-shirt aan, denk dan eens aan een poloshirt. Dit is een luxe T-shirt met een kraagje, iets dat net wat formeler overkomt.

Wanneer je geen kostuum hebt (voor mannen)

Is het onbeleefd om een spijkerbroek te dragen naar een bruiloft? Als je als man echt geen kostuum hebt, mag je best in een mooie spijkerbroek verschijnen. Het bruidspaar kan immers niet eisen dat je een grote investering doet. 

De meeste vrouwen hebben wel een mooie jurk, rok of bijzondere broek in hun kledingkast. Heb je dit echt niet, dan mag je ook een mooie spijkerbroek aan.

Dit draag je als daggast op een bruiloft

Daggasten op een bruiloft zijn er van het begin tot het eind bij. Je bent dan voor de gehele dag uitgenodigd. Als daggast kom je chique en feestelijk gekleed. Mannen dragen een pak of kostuum. Vrouwen komen in een mooie jurk, een jumpsuit of iets anders dat bij deze gelegenheid past.

Mag je als daggast in je nette spijkerbroek en een mooi overhemd of blouse verschijnen? Eigenlijk niet, maar wanneer je niks anders hebt, dan heb je geen keuze. Ben je uitgenodigd als avondgast, dan is het sowieso toegestaan om in een nette spijkerbroek combinatie te komen.

Twijfel je of je daggast bent, kijk dan goed naar de informatie op de trouwkaart. Staat hier iets over een lunch of diner dan ben je meestal daggast. Staat er alleen iets over een ceremonie en het feest, dan ben je avondgast.

Korte (spijker)broek naar een bruiloft

Een korte broek zoals een korte spijkerbroek of een short is niet geschikt voor een bruiloft. Het wordt namelijk niet als nette kleding gezien. Tenzij het om een strandbruiloft gaat, dan is een korte broek soms wel toegestaan. Dit staat altijd op de uitnodiging vermeld, let hier goed op.

Gerelateerde artikelen