Terugkeren naar de werkvloer na lange afwezigheid – 4 Tips 

re-integratiecoach

Weer aan het werk gaan na een lange afwezigheid kan om vele redenen moeilijk zijn. Voor sommigen kan de angst om niet te weten wat ze kunnen verwachten of om niet op de hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen in de sector, angst veroorzaken. Anderen kunnen zich overweldigd voelen door de combinatie van werk en gezin, waardoor het moeilijk is om zich bij terugkeer op het werk te concentreren. Bovendien kunnen je persoonlijke omstandigheden tijdens je afwezigheid zijn veranderd. Denk hierbij aan vaardigheden, carrièredoelen, persoonlijke interesses, familieverplichtingen en meer. Al deze factoren kunnen het moeilijk maken om weer aan het werk te gaan, omdat je misschien jouw dagelijkse routine moet aanpassen of moet uitzoeken hoe je meerdere verplichtingen kunt combineren. Als je moeite hebt om jouw terugkeer naar de werkvloer vlekkeloos te laten verlopen, zijn hier enkele tips die je in de goede richting kunnen helpen.

1. Ga stapsgewijs aan de slag – Elke stap telt! 

Een gebrek aan zelfvertrouwen als gevolg van de lange afwezigheid ook een obstakel zijn om terug te keren op de arbeidsmarkt. Hoewel vrij nemen goed kan zijn voor de geestelijke en lichamelijke gezondheid, is het normaal dat je je ongerust voelt als je na een lange pauze opnieuw begint. Kleine stappen ondernemen, zoals onderzoek doen naar trends in de sector of deelnemen aan netwerkevenementen, zijn goede manieren om opnieuw contacten op te bouwen en jouw kansen op een succesvolle herintrede op de arbeidsmarkt te vergroten!

Kortom: Zorg ervoor dat je voorbereid bent en neem de tijd om bij te spijkeren over nieuwe ontwikkelingen in de sector of technologieën die zijn ontstaan sinds jouw pauze. Dit zal je helpen om sneller terug te keren in de flow. 

2. Netwerk en bouw relaties op

Herstel oude contacten of begin met het maken van nieuwe contacten die je kunnen helpen als je weer aan het werk gaat. Deelnemen aan netwerkevenementen of online forums kan een waardevol inzicht geven in wat werkgevers op dit moment zoeken.

3. Stel vragen en vraag advies

Wees niet bang om vragen te stellen aan jouw voormalige collega's of mentorfiguren die in de loop der jaren in contact zijn gebleven met de sector - zij kunnen geweldige bronnen van inspiratie en informatie zijn wanneer je opnieuw begint. 

Met andere woorden, wees niet bang om hulp te vragen en je te laten inspireren door de kennis en inzicht van een ander. Of je nu begint met een doelgerichte en effectieve benadering met behulp van een re-integratiecoach of een praatje hebt met een oude collega die je geschikt advies kan geven, proactief samenwerken kan wonderen verrichten voor je loopbaan! 

4. Verduidelijk de verwachtingen

Spreek voordat je terugkeert met je werkgever over hun verwachtingen, zodat er later geen misverstanden ontstaan. Overweeg het stellen van kleine doelen en mijlpalen samen met je werkgever, want werken aan kleinere doelen maakt het proces van de overgang naar werk beter beheersbaar en geeft je onderweg ook een gevoel van voldoening!

Gerelateerde artikelen