Stop je slapeloze nachten (7 tips)

Tips om sneller in slaap te vallen

Slapen lijkt zo simpel, maar het is niet voor iedereen even gemakkelijk. Wij bieden uitkomst met deze 7 tips. 

1. Slaaptemperatuur

Alles valt of staat met je slaapomgeving. Een paar do’s: slaap in een zo donker mogelijke kamer. Ieder lampje kan je nachtrust al beïnvloeden. Voor geluid geldt hetzelfde: het houdt je wakker en verstoort de natuurlijke slaapcyclus die nodig is om goed uit te rusten. En maak tot slot je kamer niet te warm: tussen de 15 en 18 graden is de ideale slaaptemperatuur.

2. Plan je sport niet te laat

Sporten is super goed, uiteraard, maar probeer dit niet te kort voor het slapengaan te doen. Als je te laat gaat sporten, is je lichaam namelijk nog in actieve staat. Plan je sportmoment daarom overdag in, of vroeg in de avond. Zo ben je zowel fysiek als mentaal moe wanneer je ‘s avonds je bed instapt.

3. Geen schermtijd

Stuur niet kort voor je gaat slapen nog een Facebook- of Twitterbericht de wereld in. Uit onderzoek van de Universiteit van Arizona blijkt namelijk dat het licht van je latop, iPad en telefoon het hormoon melatonine – dat er juist voor zorgt dat je snel in slaapt valt - onderdrukt.

4. Eet kersen!

Volgens gezondheidsdeskundigen is het goed om voor het slapengaan wat kersen of een kersensmoothie te nemen. Deze vrucht laat meer melatonine – ook wel hét slaapcyclusstofje genoemd – in je hersenen vrij. Dit geeft een kalmerend gevoel en zorgt ervoor dat je sneller in slaap valt.

5. Slaapkamer = slapen

Slaapproblemen komen volgens de Praktijk voor Medische Psychologie ook door het verkeerd gebruiken van je slaapkamer. Zo kun je beter niet televisie kijken in bed of een boek lezen. En pas gaan slapen als je écht moe bent. Lig je na tien minuten in bed nog steeds naar het plafond te staren? Sta op en ga beneden een krantje lezen tot je slaperig wordt.

6. Praat over je zorgen

Spanning of stress kunnen ervoor zorgen dat je slecht slaapt. Gaat het thuis niet helemaal lekker? Of loop je juist op je werk tegen dingen aan? Praat erover! Wellicht krijg je een nieuw inzicht om je probleem aan te pakken, of komt er een oplossing uit. Vaak maken mensen meer zorgen over hun slaap dan dat ze écht te weinig slapen. Ook dit mag je in je achterhoofd houden. Slaap je toch lekkerder van.

7. Kom in een vast slaapritme

Je slaapt het lekkerst in een vast slaapritme. Probeer daarom elke avond rond dezelfde tijd in je bed te stappen, en (belangrijk!) er ook weer op dezelfde tijd uit te komen. Ook als het niet lukt om snel in slaap te komen, is het goed om er de volgende ochtend weer op de geplande tijd uit te stappen. 

Op Instagram deelt Arie Boomsma niet alleen een foto van de slaapkamer des huizes, maar vertelt hij ook alles over zijn inspirerende slaaproutine die hij er dagelijks op nahoudt.

Arie Boonsma Slaap Tips

Hoe kun je binnen 5 minuten in slaap vallen?

Lukt het met de de bovenstaande tips nog niet, probeer dan deze tip om binnen 5 minuten in slaap te vallen. Deze wordt al jaren gebruikt door mariniers. Dit is wat je moet doen:
  1. Adem gedurende 4 seconden heel rustig in door je neus.
  2. Houd je adem 7 seconden in.
  3. Adem heel rustig uit door je mond gedurende 8 seconden.