De psychologische voordelen van huisdieren

De psychologische voordelen van huisdieren

Al eeuwenlang maken huisdieren deel uit van het dagelijks leven van de mens. En dat is niet zonder reden natuurlijk. Bewust en onbewust draagt een huisdier namelijk bij aan je mentale en fysieke gezondheid. Genoeg reden dus om lief te zijn voor ze, je krijgt er veel voor terug! In deze blog lees je wat de voordelen zijn en wat voor invloed die voordelen hebben op je psychische gezondheid!

Verlaagde stressniveaus

Met name in de huidige tijd is stress een groot maatschappelijk probleem. Burn-outs zijn aan de orde van de dag en de wachtrijen bij psychologen en psychiaters lopen steeds sneller op. Nu is een huisdier niet direct een volwaardig vervanger van professionele hulp, maar het helpt wel je stressniveau te verlagen om je huisdier te aaien of ermee te knuffelen. Je lichaam reageert namelijk op het contact met dieren door je stresshormonen te laten dalen en in plaats daarvan oxytocine aan te maken, een gelukshormoon.

Invloed op angst en depressie

Een vergelijkbaar effect kan ook worden bereikt bij mensen die kampen met angsten of depressies. Niet voor niets worden honden vaak ingezet bij mensen met PTSS en is het in verpleeghuizen steeds gebruikelijker om huisdieren voor een paar uurtjes te ‘lenen’. De hulp van deze dieren heeft bewezen effect voor mensen die kampen met mentale problemen. Het verschil is hierbij wel dat een hulphond daar ook daadwerkelijk voor opgeleid moet worden. Niet zomaar elke hond of kat kan helpen bij het verhelpen van depressies.

Structuur, regelmaat, gezelschap en verantwoordelijkheid

Naast het fysieke effect (het aanmaken van oxytocine en het verlagen van stress) helpt het hebben van een huisdier ook door alles wat erbij komt kijken. Een huisdier zorgt voor regelmaat in je leven, je hebt de verantwoordelijkheid om je hond uit te laten, je kat eten te geven of de kooi van je konijn schoon te maken. Om je leven weer op orde te krijgen kunnen dit erg handige activiteiten zijn. Daarnaast biedt een huisdier je ook gezelschap, mensen die kampen met eenzame gevoelens hebben er zo een maatje bij.

Actief bezig zijn

Een goede fysieke gezondheid heeft ook invloed op je psychologisch welzijn. Het hebben van een huisdier draagt daar ook aan bij. Even rondje lopen met je hond of spelen met je kat zorgen ervoor dat je actief bezig bent. En ook de eerder genoemde verantwoordelijkheden die je hebt, zoals het schoonmaken van een kooi, zetten je aan tot beweging. Bovendien betekent het ook vaak dat je even de buitenlucht in gaat, ook dat heeft een positief effect op je gezondheid.

Een voordeel van buitenkomen is dat daar ook nog een sociaal aspect aan kleeft. Laat je je hond uit, dan kom je andere mensen tegen (met of zonder hond) en is het makkelijker interactie te krijgen. Maar ook als je de tuin ingaat met je kat of de vissen gaat voeren die in je vijver zwemmen is de kans groter dat je over de schutting even contact hebt met je buren.

Iets terugdoen voor je huisdier

Lang verhaal kort: een huisdier kan je enorm veel bieden. Ze verdienen het dan ook om iets terug te krijgen. Aandacht, voedsel, goede verzorging, leuke activiteiten en natuurlijk een dak boven hun hoofd. En een ander belangrijk aspect hierbij is dat je ze goed beschermt, een dierenverzekering is hier onderdeel van. Zorg dat dit ook goed geregeld is, dat is wel het minste wat je terug kunt doen als je al deze psychologische en fysieke voordelen leest toch?

 

Gerelateerde artikelen