De voordelen van badzout

De voordelen van badzout

Hoe lekker is dat, een heerlijk warm bad gevuld met geurend badzout. Je doet het natuurlijk niet alleen voor de geur, badzout heeft een aantal interessante gezondheidsvoordelen. Je huid voelt na het badderen zijdezacht, maar wist je dat het ook een genezende werking heeft? Het is niet zomaar dat badzout al duizenden jaren wordt ingezet tegen verschillende huidaandoeningen, ontstekingen en reumaklachten. Ontdek de vele voordelen van badzout.

Meer uitleg over badzout

Wat is badzout precies? Dit is een badproduct met een basis van zoutkristallen. Al in de oudheid waren mensen overtuigd van de heilzame werking van zout. Je hebt verschillende soorten badzout. Veel producten bevatten een mengsel van verschillende kruiden. Hier worden kleurstoffen aan toegevoegd, dit verklaart waarom je het in allerlei kleuren kan kopen. Als laatste bevat badzout ook aroma’s.

Vrijwel altijd bevat badzout magnesiumsulfaat (bitterzout) en natriumchloride (keukenzout). Hier wordt vaak ook nog dubbel koolzuursoda aan toegevoegd, dit zorgt voor het bruisend effect. Daarnaast kan badzout nog andere soorten zouten bevatten.

De voordelen van badzout

Waarom zou je een bad nemen met badzout? Een goede vraag, want er zijn ook veel andere goede producten voor in bad verkrijgbaar. Bijvoorbeeld badgel, badparels of badschuim. Badzout werkt echt anders dan de overige producten. Bekijk hieronder 7 keer de voordelen van badzout.

1: Bevat geen conserveermiddelen

Omdat badzout van nature geen water bevat hoeft de fabrikant hier ook geen conserveermiddelen aan toe te voegen. Badzout kan dus ook niet bederven zoals dit bij badschuim of badparels wel het geval is. Dit maakt het product ideaal wanneer je geen fan van conserveermiddelen bent.

2: Het maakt de huid zijdezacht

Een half uurtje in een bad met badzout doet wonderen voor je huid. Je zult merken dat deze na de badsessie zijdezacht aanvoelt. Zonder dat je nog in hoeft te smeren met bodylotion, een ware verademing.

3: Heilzaam bij eczeem en psoriasis

Heb je last van eczeem of psoriasis? Dit zijn vervelende huidaandoeningen waar je niet zomaar vanaf komt. Kenmerkend is de rode en schilferende huid, dit gaat gepaard met veel jeuk. Door het krabben kunnen er wondjes ontstaan die soms gaan ontsteken. Eczeem en psoriasis zijn huidziekten die zich moeilijk laten behandelen. Van badzout is bekend dat het een heilzame werking op eczeem en psoriasis heeft. Het is aan te raden om twee keer per week een bad met badzout te nemen.

4: Goed tegen reumatische klachten

Wist je dat badzout belangrijke mineralen bevat? Denk maar aan magnesium, kalium en natrium. Een warm bad zorgt ervoor dat de poriën van de huid open gaan staan. Hierdoor kan de huid deze belangrijke mineralen goed opnemen. Mensen met reumatische klachten hebben hier zeker baat bij.

5: Vermindert spierpijn, nek- en rugklachten

Heb je een zware inspanning achter de rug? Mogelijk heb je last van vervelende spierpijn. Ook kun je te maken hebben met nek- en rugklachten, bijvoorbeeld door een verkeerde houding of te zware arbeid. Het voordeel van badzout is dat het de spieren ontspant. Je komt helemaal tot rust en je ervaart minder klachten. Niet alleen ideaal voor sportarts of mensen met een verkeerde werkhouding, ook goed voor patiënten met een lichamelijke aandoening.

6. Bevordert de afvoer van afvalstoffen

Je lichaam is dagelijks hard aan het werk, hierbij komen afvalstoffen vrij. Het is ontzettend belangrijk dat deze afvalstoffen worden afgevoerd. Dit doe je door dagelijks minimaal 2 liter water te drinken. Daarnaast helpt het om een bad met badzout te nemen. Dit verbetert namelijk de bloedcirculatie en zo richt voor een goede afvoer van afvalstoffen.

7. Ideaal als voetenbad

Lukt het niet om in bad te gaan? Het voordeel van badzout is dat je het ook in een voetenbad kunt gebruiken. Het ontspant vermoeide en pijnlijke voeten. Daarnaast verwarmt een voetenbad je lichaam, ideaal tijdens de koude wintermaanden.

Nadelen van badzout: is dit slecht?

Soms wordt gezegd dat badzout slecht is voor je lichaam. Dit klopt niet, badzout is niet slechter dan badschuim of een ander badproduct. Wel kun je vraagtekens zetten bij de vele badzout verhalen. Het klopt dat veel mensen zich gaan ontspannen, maar dit komt dan meer door het warme water dan door het badzout zelf.

Aan badzout mogen geen geneeskrachtige eigenschappen worden toegewezen. Wel heeft het een therapeutische werking. Lange tijd werd gedacht dat de huid geen mineralen kon opnemen. Inmiddels is bekend dat dit wel degelijk via de huid kan, maar dan wel in chloridevorm.

Hoeveel badzout in bad?

Koop je badzout, dan zit het in verpakkingen variërend van 250 g tot 5 kg. Je bent al snel geneigd om het hele potje aan het badwater toe te voegen, maar dat is natuurlijk niet nodig. Over het algemeen is 200 tot 400 g badzout meer dan voldoende. Maak je een voetenbad, dan heb je naar verhouding veel minder badzout nodig.

Zorg dat het badwater een aangename temperatuur heeft. Houd dit ergens tussen de 36 en 38 °C, dit is het meest comfortabel. Voel met je pols of het water niet te heet is of dat er misschien wat warmte bij moet. Laat het badzout goed in het water oplossen. Dit werkt alleen wanneer het water ook voldoende warm is, in koud water lost badzout moeilijk op.

Badzout kopen: hier let je op

Wees voorzichtig met badzout kopen, want niet alles is wat het lijkt. Goede merken badzout zijn:

  • Zarqa
  • Zechsal
  • Epsom

Daarnaast heb je badzout dat speciaal bedoeld is voor de jacuzzi en hottub. Wees een beetje voorzichtig met cadeauverpakkingen badzout. Dit is in allerlei kleurtjes en geuren verkrijgbaar, maar bevat niet altijd de juiste stoffen.

Voor badzout betaal je tussen de € 4 en € 8 per kilo. Koop je een grootverpakking badzout dan bij je naar verhouding goedkoper uit. Dit is dan ook zeker aan te raden, al helemaal wanneer je badzout regelmatig gebruikt. Het is ontzettend lang houdbaar dus het is nooit verkeerd om hiervoor te gaan.

Badzout ervaringen

Hoe ervaren anderen de voordelen van badzout? De ervaringen hiermee zijn over het algemeen goed. Gebruikers zeggen dat het ontspannend werkt, goed is voor de nachtrust en ook voor een mooie huid zorgt. Veel mensen gebruiken het om het lichaam te ontzuren, hiervoor heb je basisch badzout nodig.

Kortom: de voordelen van badzout zijn groot. Je zou het zelf eens moeten proberen.

Gerelateerde artikelen