Zo herken je de 10 Symptomen die wijzen op Vitamine D tekort

10 Symptomen die wijzen op Vitamine D tekort

De meeste van ons zijn wel bekend met Vitamine D. Ondanks dat er andere manieren zijn om vitamine D binnen te krijgen komt het voornamelijk van de zon. Bij gebruik van sommige voedingsmiddelen zoals eieren, visolie, en eigeel kan je vitamine D aanvullen in je lichaam. Er zijn een aantal symptomen die wijzen op een mogelijk vitamine D tekort, die wij hieronder voor jou op een rij hebben gezet.

1. Spierpijn

Volgens arts Michael Holick is dit een duidelijke aanwijzing van vitamine D tekort. Vitamine D is namelijk essentieel voor je botten en spieren om goed te functioneren.

3. Een groter persoon worden

Om goed te groeien heb je meer vitamine D nodig dan iemand die korter is. Als je denkt dat je kleiner bent dan de gemiddelde persoon van dezelfde leeftijd dan kan het helpen om extra vitamine D in te nemen. Je zult niet alleen groter worden maar het is ook nog eens gezond voor een gezond leven.

4. Vermoeide benen

Het is een duidelijke teken van vitamine D tekort, vermoeide benen. Als u hier last van heeft is het erg belangrijk dat u een arts raadpleegt. Het zorgt voor veel ongemakken en is zelf gevaarlijk.

5. Op leeftijd zijn

Ouder worden betekend extra vitamine in nemen. Ook de inname van vitamine D is dus erg belangrijk. Oudere mensen zijn vaker binnen dan dat ze buitenshuis zijn, waardoor ze minder blootgesteld zijn aan de zon. Daardoor is het nodig om extra vitamine D toe te voegen aan maaltijden zodat de tekorten voor ouderen aangevuld wordt.

Lees snel verder voor nog 5 symptomen die wijzen op vitamine D tekort...

6. Luiheid, traagheid, lusteloosheid

Het bovenstaande symptoom kan veroorzaakt worden door een aantal redenen. Probeer erachter te komen waardoor je moe of lusteloos bent. Vaak is het gebrek aan vitamine D een reden. Probeer daarom vitamine D toe te voegen aan je maaltijden.

7. Digestive problemen

Het hebben van ontlastingsproblemen is vaak een onderwerp waarover niet gesproken wordt. Hierdoor lijden we hieraan in stilte zonder om erover te praten.

Mensen die last hebben van hun ontlasting hebben vaak een vitamine D tekort. Deze problemen kunnen ook opstaan door voedselvergiftiging, stress, medicatie, of ijzer tekort. Ziekte van Crohn kan ook een aanleiding zijn. Ongeacht de klachten en ooraken dit is een symptoom die je in verlegenheid kan brengen. Probeer eens een alternatief dan je normale medicatie en gebruik extra vitamine D.

8. Donkere Huid

Mensen met een donkere huid hebben meer kans om een sterk vitamine D tekort te hebben, als je een donkere huid hebt heb je 10 keer zoveel meer zonnestralen nodig om vitamine D te produceren dan een persoon met een blanke huid.

Dokter Holick legt uit dat je huids kleur een natuurlijke zonnebrand is. Hoe donkerder je huids kleur hoe meer zonlicht je moet absorberen om de juiste hoeveelheid vitamine D binnen te krijgen. Je hebt ongeveer 25 maal belichtingstijd nodig als een lichte huid individu om dezelfde hoeveelheid vitamine D te produceren.

9. Bezweten hoofd

Volgens dokter Holick is een bezweten hoofd een standaard symptoom van vitamine D tekort. Een bezweten hoofd komt vaak voor bij baby’s. Overmatig zweten bij pasgeboren baby’s kan een gevolg zijn van neuromusculaire prikkelbaarheid en kan worden beschouwd als een gemeenschappelijke, vroeg symptoom van vitamine D-deficiëntie.

10. Botpijn

Een tekort aan vitamine D kan leiden tot bospijn en spierzwakte. Echter een tekort aan vitamine D hoeft niet noodzakelijk een verband te zijn met deze symptomen. Vitamine D staat bekend als een “zon” vitamine, je verkrijgt het als je blootgesteld wordt aan de zon.

Je kan ook vitamine D verkrijgen van voedingsmiddelen zoals, melk, andere zuivelproducten, vette vis, levertraan en eieren. Zorg ervoor dat je een arts raadpleegt als je een van deze symptomen ondervindt. De arts kan vastellen of het ligt aan een tekort aan vitamine D.

Gerelateerde artikelen

Rode Vitaminebommen

5x Rode Vitaminebommen

Deze vitaminebommen smaken goddelijk, zijn goed voor je lichaam én hebben onze lievelingskleur, rood! Waarom? Omdat ze bomvol vitamines en…