5x Rode Vitaminebommen

Rode Vitaminebommen

Deze vitaminebommen smaken goddelijk, zijn goed voor je lichaam én hebben onze lievelingskleur, rood!

1. Granaatappel

Waarom? Omdat ze bomvol vitamines en ijzer zitten en bevat mineralen zoals calcium, magnesium en kalium, die belangrijk zijn voor het hart, de zenuwen en de spieren. Granaatappels voorkomen hartklachten en bepaalde vormen van kanker. Maar er is meer: de Spaanse dokter Sergio Streitenberger ontdekte dat je door dagelijks een dosis granaatappel te nemen veroudering kunt tegengaan

Wat doe je ermee? Snijd een rijpe granaatappel in het midden open en lepel de zaden eruit. Eet ze zo of doe ze door een salade.

Hoe gezond zijn granaatappel pitjes?

Zo zouden de rode pitjes ontstekingen remmen, de bloeddruk verlagen, zorgen voor een mooie huid, overgangskwalen verminderen en erectieproblemen voorkomen. Ook wordt er een preventieve werking tegen kanker en hart- en vaatziekten toegeschreven aan de granaatappel.

Kan je teveel granaatappel eten?

Granaatappel(sap) en de zaden zijn zeker gezond, maar er bestaat nog onvoldoende bewijs voor de directe effecten op de gezondheid. Daarnaast is het gewoon een erg lekkere vrucht, dus je kunt er gewoon heerlijk van genieten.

Is granaatappel goed voor hoge bloeddruk?

Door wetenschappelijk onderzoek is aangetoond dat dagelijks gebruik van granaatappel (Punica granatum) bloeddrukverlagend werkt: de bovendruk kan met 5 mm Hg afnemen en de onderdruk met 2 mm Hg. Er is alleen geen invloed gevonden van het gebruik van granaatappel op lipiden, zoals cholesterol en triglyceriden.

Is granaatappel bloedverdunnend?

De zaden van de granaatappel werken als bloedverdunner vanwege de grote hoeveelheid antioxidanten. De zaden weerhouden de bloedplaatjes ervan te coaguleren en houden ook de ontwikkeling van bloedstolsels tegen.

2. Radijsjes

Waarom? Ze zitten vol vitamine B. De vezels en water zijn goed voor onze darmflora en spijsvertering.

Wat doe je ermee? Maak vegetarische sushi en combineer de pittige radijs met zoete wortel en frisse komkommer.

Waar is radijs goed voor?

Radijs bestaat voor 94% uit water en bevat toch grote hoeveelheden micronutriënten – vooral vitamine C en K. Terwijl vitamine C bijdraagt aan de normale werking van je immuunsysteem, is vitamine K grotendeels verantwoordelijk voor het behoud van normale botten en de bloedstolling.

Is radijs goed voor bloeddruk?

Radijs voorziet het lichaam ook van kalium, wat de bloedvaten verwijdt (vasodilatatie) waardoor de bloedvaten ontspannen en de bloedstroom verhoogt. Deze groente verlaagt dus de bloeddruk door de bloedstroom te reguleren

3. Goji bessen

Waarom? Ze zijn een bron van krachtige antioxidanten die het immuunsysteem verbeteren, het cholesterolgehalte verlagen, het risico op kanker en hart- en vaatziekten verminderen én een goede nachtrust bevorderen. Gedroogde Goji bessen zijn een goede bron van de mineralen calcium en ijzer en zijn bovendien rijk aan vitamine C en vezels. Calcium heb je onder ander nodig voor het behoud van sterken botten en tanden en de goede werking van je zenuwen en spieren.

Wat doe je ermee? Lekker snacken of mengen met andere gedroogde vruchten.

4. Tomaten

Waarom? Weinig calorieën, vol antioxidanten en vitamines. De vruchtgroente helpt tegen hart-, vaatziekten en kanker. Uit onderzoek van de Newcastle University blijkt dat als je een aantal weken dagelijks tomaten eet, je huid beter beschermd is tegen zon en veroudering.
  
Wat doe je ermee? Leg trostomaatjes met tros en al in een ovenschaal, een scheut olijfolie, peper en zout erop en hup, de oven in. Super easy en gezond: door het verhitten van de tomaten komen er extra antioxidanten vrij.

Is tomaat slecht voor je?

Tomaten kunnen slecht voor je zijn. Zowel de tomatenplant als onrijpe tomaten bevatten de gifstof tomatine. Deze gifstof wordt door de plant geproduceerd als afweerstof tegen allerlei ziekteverwekkers en is ook giftig voor de mens. Bij een inname van 25mg kan de mens al te maken krijgen met vergiftigingsverschijnselen.

Kan je elke dag tomaten eten?

Regelmatig tomaat eten kan bijdragen aan een gezond hart- en vaatstelsel. Tomaten zijn namelijk rijk aan kalium; een mineraal dat goed is voor de bloeddruk. Een te hoge bloeddruk is een grote risicofactor voor diverse hart- en vaatziektes.

5. Rode bonen

Waarom? De buitenkant van rode bonen – aduki-, kidney- en pintobonen – bevat veel eiwit. Goed voor het herstel van cellen en dus een opkikker voor je huid en spieren. Ze zijn namelijk rijk aan eiwitten, B-vitamines, voedingsvezel, ijzer en andere mineralen. Dat maakt dat bonen ook uitstekende vleesvervangers zijn. Een maaltijd gebaseerd op bonen geeft ook hetzelfde volle gevoel als die op vlees.
  
Wat doe je ermee? Voeg extra bonen toe aan salades, soepen en stoofpotjes. Of maak er chili con carne van.

Wat zijn rode bonen?

Kidneybonen heten in Nederland eigenlijk rode nierbonen, maar de Engelse naam is gebruikelijk. Kidneybonen danken hun naam aan de vorm (ze zijn niervormig) en hebben een roodbruine kleur. Kidneybonen hebben een lichtzoete smaak. Ze zijn zowel koud als warm te eten.

Waarom zijn rode kidneybonen goed voor je gezondheid?

Rode kidneybonen bevatten veel gezonde voedingsstoffen. Ze zijn een goede bron van koolhydraten en rijk aan eiwitten, welke helpen je botten en spieren sterk te houden. Ook bevatten rode kidneybonen veel vezels, maar liefst 23,4 gram per 100 gram.

Gerelateerde artikelen