6 dingen die vocht vasthouden en hoe ze te vermijden

6 dingen die vocht vasthouden en hoe ze te vermijden

Vocht wordt vastgehouden doordat er water in weefsel wordt opgehoopt. Dit komt door een onevenwichtigheid in het vloeistofniveau in het lichaam. Het menselijk lichaam is een complex systeem van hormonen, wat invloed heeft op het vloeistofniveau in het lichaam. Daarom is het overmatig consumeren van water geen probleem aangezien het vergaat door het transpireren en urineren.

Er wordt vaak vocht vastgehouden door:

1. Uitdroging

Het onvoldoende innemen van water kan het lichaam uitdrogen, wat water nodig heeft om te overleven. Hierdoor kunnen er ook zwellingen in weefsel ontstaan.

2. Overmatig natriuminname (zout)

Een overmatige inname van natrium en een verminderde inname van water kan ervoor zorgen dat er vocht wordt vastgehouden.

Overtuigd? Hier hebben wij nog 4 redenen waarom jouw lichaam vocht vasthoudt en daarnaast vindt je ook de effectieve manieren om te voorkomen dat je lichaam vocht vasthoudt.

3. Tekort vitamine B6

Er wordt vaak vocht vastgehouden als er een tekort is aan vitamine B6 in je lichaam. Banaan, tonijn, aardappelen, zonnebloempitten, pistachenoten of kip bevatten veel vitamine B6, dus eventueel goed voor als je een tekort hebt aan vitamine B6.

4. Tekort magnesium

Magnesium is zeer belangrijk voor onze gezondheid. Als je magnesiumgehalte laag is kan je lichaam vocht gaan vasthouden. Spinazie, avocado, noten en gedroogd fruit zitten vol met magnesium.

5. Tekort kalium

Kalium zorgt vaak ervoor dat het lichaam vocht vasthoudt en voor een niet goede werking van organen. Dit komt doordat een van de belangrijkste rollen van kalium is om watergehalte in het lichaam te reguleren.

6. Bewerkte voedingsmiddelen

Bewerkt voedsel is vaak hoog in natrium en suiker, wat een van de belangrijkste oorzaken is van oedeem.

Dit zijn effectieve manieren om te voorkomen dat je lichaam vocht vasthoudt:

  • Verminder de inname van zout
  • Mijd het douchen met te heet water om uitdroging te voorkomen
  • Mijd strakke kleding, dit kan namelijk de circulatie belemmeren
  • Consumeer meer groenten en fruit
  • Sport regelmatig om de circulatie in de benen te bevorderen.

Gerelateerde artikelen