Mosterd is niet alleen goed voor op je hotdog broodje, maar ook voor deze dingen

Mosterd kan net het sausje zijn om je hotdog of hamburger een lekkere smaak te geven. Wist jij dat je mosterd ook voor andere doeleinde kunt gebruiken die niks met eten te maken hebben?

Mosterd is gemaakt van een zaadje van de mosterd plant, het kan pittig of zoet. Dit hangt ervan af hoe het is bereid. Iedereen nuttigt mosterd als sausje, maar er is meer. De eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen in gele mosterd dragen bij tot een goede gezondheid en welzijn.

Mosterd zorgt er ook voor dat het vet sneller wordt verbrand. Het is een beetje scherp maar wel lekker. Je moet niks laten staan maar juist extra ingrediënten aan je eten toevoegen die maken dat je er meer van geniet. Koop daarom verschillende soorten mosterd, grove mosterd smaakt weer heel anders dan fijne mosterd.

Mosterd zit in kleine hoeveelheid door mayonaise, maar wanneer je wilt afvallen of op gewicht blijven dan doe je zelf gewoon wat extra mosterd bij de mayonaise. 

1. Ontgiftend vermogen

Mosterdblad is rijk aan glucosinolaat (een toxinemetaboliserende enzymactivator) en helpt daardoor bij de verwijdering van gifstoffen uit het lichaam. Het bevat ook chlorofyl, dat helpt bij het verwijderen van gifstoffen uit de bloedsomloop. Omdat mosterdzaad de bloedsomloop bevordert, kan het ook worden gebruikt om hoge bloeddruk te doen verlagen.

2. Bestrijding van hoge cholesterol

Blad en mosterdzaad zijn beide bondgenoten in de strijd tegen hoge cholesterol. Vitamine B3 zit in het zaad, dat atherosclerose (de ophoping van vet, cholesterol en andere stoffen in vaatwanden) remt; terwijl het blad helpt bij de productie van gal in de lever (die cholesterol verbruikt als eenvet), en verhoogt de hoeveelheid gal die door de galblaas wordt afgescheiden (wat helpt bij de vertering van vet).

3. Behandeling van bronchitis

Mosterdzaad wordt al eeuwenlang gebruikt voor de behandeling van longaandoeningen. Het is een krachtig antibacterieel en schimmelwerend middel, waardoor het nuttig is bij de behandeling van talrijke ademhalingsproblemen, zoals bronchitis, astma en hoest.

Broodje hotdog met mosterd

4. Houd je ogen gezond

Mosterdblad is rijk aan luteïne, een krachtige antioxidant die helpt bij het voorkomen van leeftijdsgebonden maculadegeneratie en cataract.

5. Behandeling van koorts

Mosterdblad is een decongestivum, slijmoplossend middel, diaphoreticum en febrifuge. Het wordt gebruikt voor de behandeling van verschillende ademhalingsproblemen, waaronder hoest, verkoudheid, griep en andere aandoeningen.

6. Verbetering van PMS en menopauze symptomen

Mosterd kan nuttig zijn, omdat het dankzij het calcium- en magnesiumgehalte vrouwen helpt om sterke botten te behouden.

7. Vechtpijn

Mosterd heeft een ontstekingsremmende werking, wat helpt bij het verlichten van gewrichts- en spierpijn.

8. Kankerpreventie

In talrijke studies is aangetoond dat mosterd antioxidanten zoals flavonoïden bevat, waarvan is aangetoond dat zij borst-, prostaat-, colon- en eierstokkanker helpen voorkomen.

9. Preventie van artritis en osteoporose

Vitamine K is overvloedig aanwezig in mosterd, dat een aanzienlijke hoeveelheid vitamine K bevat, die een optimale gezondheid van de botten bevordert, evenals andere essentiële elementen in dit verband, waaronder calcium.

Gerelateerde artikelen