6 interessante & inspirerende TED Talks die je gezien moet hebben

6 interessante & inspirerende TED Talks die je gezien moet hebben

Deze week stelde ik een nieuwe regel op voor mezelf: als ik mijn tijd dan toch ging besteden aan iets anders dan leren voor mijn tentamens, moest ik op z’n minst iets nuttigs gaan doen. Dus negeerde ik de mail die ik kreeg van Netflix over een extra gratis proefabonnement – schouderklopje voor mezelf – en begon ik met het kijken van TED Talks. Die had ik al wel eens eerder gezien (voor de mensen die het niet kennen: op Technology, Entertainment, Design-conferenties spreken mensen die originele, interessante visies hebben), maar nooit echt voor mijn lol, geloof ik.

Tot nu dus – en mocht je ze nog niet kijken, ga het dan echt doen! Ze zijn niet alleen interessant, maar vaak ook nog vermakelijk. Plus: al die mensen kunnen zo goed spreken dat het bijna rustgevend is.

Ik heb er inmiddels een flink aantal gezien, en het leek me wel leuk om een aantal toffe op een rijtje te zetten. Zes TED Talks die voor iedereen interessant zijn, niet alleen voor mij – ik heb er ook een paar over filter bubbles en andere mediagerelateerde dingen gezien, maar daar zal ik verder niemand mee ‘vermoeien'. Ze duren overigens net iets minder lang dan een aflevering van Bridgerton – maar blijken wel even verslavend. De keuze is aan jou.

1. How to Magically Connect with Anyone | Brian Miller

Deze vind ik by far de meest ontroerende. Een goochelaar begint met een verhaal over een blinde man, laat dan wat trucjes met een touwtje zien en de overeenkomst daartussen (en de conclusie eruit, iets over perspectief) is echt heel mooi.

2. The Power of Vulnerability | Brene Brown

Een paar maanden geleden las ik het boek Sterker dan ooit, en deze TED Talk is daar wel zo’n beetje een samenvatting van. Brown praat met heel veel humor over de kracht van kwetsbaarheid, waar ik zelf ook wel in geloof. Als je dit interessant vindt, is dat boek zeker een aanrader!

3. How To Multiply Your Time | Rory Vaden

Er is al veel geschreven over timemanagement en ikzelf ben altijd van voornemens om het vanaf nu beter te doen – hoewel er van die goede voornemens weinig terechtgekomen is – maar Vaden brengt het, wederom met veel humor, naar een heel ander niveau. Dit was tevens de laatste TED Talk die ik keek, omdat ik me daarna wel realiseerde dat ik echt moest stoppen met uitstellen.

4. The power of introverts | Susan Cain

Ik vind het zelf heel interessant om te lezen en na te denken over introversie, zeker omdat ik het gevoel hebt dat mijn visie erop steeds verandert. Susan Cain schreef het boek Quiet, dat ik nog steeds wil lezen, en hield er dus ook een TED Talk over.

5. Ending the battle between vegans, vegetarians, and everyone else | Brian Kateman

Ik heb ook een aantal talks over veganisme gekeken, waarvan het merendeel een poging was tot overtuigen waarom we allemaal vegan zouden moeten eten. Deze uitgezonderd, die gaat juist in op hoe niet-vegans tegen vegans aankijken (en andersom), en vooral waarom we dat eigenlijk helemaal zouden moeten afschaffen omdat we allemaal reducitarians zijn. Ik ben zelf vrij strikt met termen, als in: ik vind het echt heel raar als mensen zichzelf vegetariër noemen als de vis dan wel kip eten. Ik snap sowieso niet waarom mensen kip geen vlees vinden, maar dat terzijde, dus het was ergens ook wel een beetje een eye opener.

6. My philosophy for a happy life | Sam Berns

En tot slot… deze gewoon even kijken, oké? Omdat een gelukkig leven helemaal niet moeilijk hoeft te zijn.

Kijk jij wel eens TED Talks?

Confession: ik krijg altijd een beetje tranen in mijn ogen aan het einde van die filmpjes, als iedereen een staande ovatie geeft. Weet ook niet waarom.

Gerelateerde artikelen