Alles wat je zou moeten weten over Pride Amsterdam

progress pride vlag

Eens per jaar in de zomer staat de hele stad in het teken van Pride. Overal wapperen regenboogvlaggen en een groeiende trend is de progress pride vlag. De regenboogvlag is namelijk een symbool vanuit de homobeweging voor tolerantie, maar vandaag de dag zijn er nog veel meer minderheidsgroepen die zich vertegenwoordigd willen zien in de vlag. Daarom is de progress vlag ontworpen, met nóg meer kleuren dan de regenboog. Dit verhaal klinkt misschien best ingewikkeld. Hoe zit dit en wat is Pride Amsterdam precies?

Het ontstaan van de Pride traditie

De geschiedenis achter Pride begint in 1970, tijdens de Stonewall rellen waar mensen demonstreerden. Het was een protest tegen gepleegd politiegeweld en uiteindelijk het gewelddadig ontruimen van de homokroeg The Stonewall Inn. Homoseksuele mannen en vrouwen namen het besluit om terug te vechten. De Pride is dus ontstaan als protestmars. In Nederland vond deze pas zeven jaar later plaats, georganiseerd door de Internationale Lesbische Alliantie. Sinds 1979 heet dit evenement Roze Zaterdag. Dit evenement is een feest, in plaats van een protest, om de vrijheid van seksualiteit te vieren. In de loop der jaren is de beweging LHBTI+ ontstaan en gegroeid, een gemeenschap van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders, interseksen, queers en aseksuelen. Ter ere van hun vrijheid vindt het festival Pride Amsterdam elk jaar weer plaats. Iedereen draagt regenbogen en roze in hun kleding. Pride Amsterdam is de grootste Pride ter wereld, terwijl het inmiddels overal ter wereld wordt gevierd.

Meer inclusiviteit en progressie

Jarenlang was de regenboogvlag het symbool van de homobeweging, maar de laatste tijd zie je steeds vaker dat de progress vlag gebruikt wordt. Deze vlag is een uitbreiding op de bestaande regenboogvlag, ontworpen in 2018. Er zijn roze, blauwe en witte strepen aan toegevoegd, die de transseksuele en non-binaire mensen symboliseren. De bruine en zwarte strepen symboliseren mensen van kleur en symboliseren tevens de slachtoffers van AIDS. De behoefte aan een nieuw symbool voor de beweging groeide, omdat de beweging vandaag de dag niet enkel homoseksuele leden heeft, maar ook bijvoorbeeld transgenders. Ook had de oude regenboogvlag geen oog voor het verschil in kleur tussen leden. De progress vlag is dus een symbool voor de gemeenschap met nóg meer inclusiviteit.

Gerelateerde artikelen