5 Alternatieven voor Suiker

Alternatieven voor Suiker

Dat suiker slecht voor je is weten we inmiddels wel. We worden net niet doodgegooid met boeken die ons zeggen hoe en waarom we suiker moeten laten staan. Ook kunstmatige zoetstoffen zijn tegenwoordig een echte no-go. Gelukkig zijn er inmiddels steeds meer suikervrije producten  met natuurlijke zoetstoffen. Want ‘suikervrij’ en ‘ongezoet’ zijn twee totaal verschillende dingen. De vijf beste alternatieven voor suiker op een rijtje.

1. Kokosbloesemsuiker

Kokosbloesemsuiker (dat is een hele mond vol) wordt verkregen door het nectar van de kokosbloesem te laten drogen. Dit kan al op zeer lage temperatuur. Om deze reden is het ook in de ‘raw food’ keuken een geliefd product. Dankzij een glycemische index van 35 (kristalsuiker is circa 70/80) wordt het langzamer opgenomen in je bloed, wat voor een stabielere bloedsuikerspiegel zorgt.

Kokosbloemsuiker koop je onder andere bij detuinen.nl.

Is kokosbloesemsuiker gezonder dan gewone suiker?

Kokosbloesemsuiker wordt ook wel kokossuiker of kokospalmsuiker genoemd, maar het komt allemaal op hetzelfde neer. Kokosbloesem is tot zo ver bekend de 'gezondste' vorm van suiker en bevat meer voedingstoffen dan zijn bekendere broertjes. Denk hierbij aan magnesium, ijzer, zink er kalium.

2. Honing

Mits je honing kiest van goede kwaliteit. Ga voor biologische (gecertificeerde!), lokale honing, het liefst nog van de imker om de hoek. Vaak hebben ze daar ook ‘rauwe’ honing. Deze is niet verhit en bevat het hoogste percentage sporenelementen. Rauwe honing zou net als kokosbloesemsuiker een glycemische index hebben van 35. Normale honing zit hier iets boven, maar is nog steeds een goed alternatief voor kristalsuiker. Honing kan wel snel een overheersende smaak hebben.

3. Bruine rijststroop

Wil je graag een vloeibare zoetstof maar heb je liever geen honing? Kies voor bruine rijststroop. Deze zoetstof valt onder de graanstropen en is minimaal bewerkt. Hierdoor bevat het nog enkele vitamines en mineralen. Ook deze zoetstof heeft weer een lage glycemische index. Let op: rijststroop van witte rijst heeft al deze voordelen niet! Zorg dus dat je de juiste koopt.

Bruine rijststroop koop je onder andere bij ekoplaza.nl

Wat is Rijststroop?

Rijststroop wordt gemaakt door volrijst (volle korrel) met water te vermengen en wordt gewonnen uit zilvervliesrijst. Dit wordt vervolgens tot een dikke pap gekookt. Enzymen veranderen de structuur van de pap, dit geeft de zoete smaak. De zilvervliesjes van de rijst zorgen voor de bruine kleur. Door verdere filtering en inkoken ontstaat er uiteindelijk een dikke, kleverige, goudkleurige stroop.

Waar smaakt Rijststroop naar?

Rijstsiroop smaakt een klein beetje als oerhollandse keukenstroop, alleen iets minder zoet.

4. Stevia

Stevia heeft in rap tempo een gigantische naamsbekendheid gekregen. Het plantje, dat voornamelijk groeit in Zuid-Amerika, heeft een zoetkracht 300 tot 400 keer zo sterk als kristalsuiker. Je hebt er dus véél minder van nodig. Het lijkt te mooi om waar te zijn: geen caloriën, een glycemische index van 0 en helemaal natuurlijk. Alleen let op: veel producten verkopen vooral vulstof. Goede, pure stevia is niet wit maar groen van kleur! Bekijk dus goed de ingrediëntenlijst van stevia voor je het aanschaft.

Kan je dik worden van stevia?

Nee, van zoetstoffen word je niet dik. In tegendeel. Laagcalorische zoetstoffen kunnen je helpen om af te vallen mits je je totale calorie-inname verlaagt, bijvoorbeeld door suiker te vervangen door zoetstoffen.

5. Ahornsiroop

Ahornsiroop, beter bekend als ‘maple syrup’, wordt verkregen door het sap van de esdoorn (die enkel in Canada groeit) in te koken tot een zoete siroop ontstaat. Doordat er verder weinig raffinage aan te pas komt is dit een redelijk goed alternatief voor suiker. Ahornsiroop is vooral geliefd om de caramelachtige smaak: hoe donkerder de siroop, hoe sterker de caramelsmaak.

Ahornsiroop koop je onder andere bij ecomarkt.nl.

Welk alternatief voor suiker is het gezondst?

Geen enkele suiker is het gezondst. Er zijn namelijk geen gezonde of ongezonde suikers. Of je nu een banaan eet of een glas frisdrank drinkt: je lichaam maakt geen onderscheid tussen toegevoegde suikers of suikers die van nature in voedingsmiddelen aanwezig zijn.

Waar zit gezonde suiker in?

Suiker zit van nature in bijvoorbeeld fruit en melk. Deze producten zijn onderdeel van een gezonde voeding. Wil je minder suiker eten, beperk dan de voedingsmiddelen waaraan suiker is toegevoegd, zoals koek, snoep en gebak.

Gerelateerde artikelen