5 geweldige dekbedden voor een gezonde nachtrust

5 geweldige dekbedden voor een gezonde nachtrust

Er gaat niets boven slapen onder een heerlijk zacht dekbed. In deze koopgids denken we na over de dekbedvulling, de vulkracht en het materiaal. We hebben niet alleen de beste maar ook de slechtste dekbedden bekeken om je te helpen bij het vinden van een kwalitatief en betaalbaar model.

1. Het bamboe dekbed: 100% anti-allergeen 

De meeste mensen met een beddengoed allergie zijn eigenlijk allergisch voor huisstofmijt. Deze kleine diertjes komen altijd in je bed voor, het maakt hierbij niet uit welke vulling het dekbed heeft. Synthetisch beddengoed is bij een huisstofmijtallergie een slechte keuze. Het heeft een lossere omhulling waardoor de mijten makkelijker naar binnen kruipen.

Een bamboe dekbed heeft een aantal bijzondere eigenschappen. Ten eerste is het van nature anti-allergisch en heeft het een strak geweven tijk. Daarnaast weet bamboe het vocht zeer goed te reguleren. Juist door het ademend vermogen kunnen mijten niet goed in een bamboe dekbed gedijen.

In de zomer voelt bamboe heerlijk koel aan en in de winter juist warm. Het past zich perfect naar de omstandigheden aan, en dat maakt deze stof zo bijzonder.

2. Het katoenen dekbed

Een goed alternatief voor bamboe is het katoenen dekbed. Ook dit is natuurlijk materiaal met een ademend en ventilerend vermogen. Wanneer je ‘s nachts veel zweet dan helpt katoen bij het afvoeren van overtollig vocht. Je wordt dus niet als drijfnat wakker, en dat is zeker een pluspunt.

Katoen is van nature niet anti-allergisch. Maar wanneer de tijk dicht geweven is, dan is hij wel geschikt voor mensen met een huisstofmijtallergie.

De katoenen modellen zijn net als bamboe uitwasbaar in de wasmachine (mits dit ook past). Het mag ook in de droger, kies dan wel voor de laagste droogstand. In de zomer droogt katoen in de buitenlucht lekker snel, dus hang het dekbed gerust aan de droogmolen.

3. De voordelen (en nadelen) van wol

Sommigen kiezen voor een wollen dekbed. Ook dit is een geweldige keuze, want wol heeft een zelfreinigende werking. Het ventileert goed en omdat het niet klam en vochtig wordt is het ook een prima keuze voor mensen met een allergie.

Onder een wollen dekbed slaap je zeer comfortabel. Het voelt warm en zacht aan en heeft ook nog eens een lange levensduur. Je moet er wel rekening mee houden dat dit dekbed zwaarder aanvoelt. Je moet ervan houden, maar wanneer je op zoek bent naar een alternatief voor de verzwaringsdeken dan is het wollen dekbed best wel slim bedacht.

Wollen beddengoed zelf uitwassen is eigenlijk niet te doen. Het wordt wanneer het nat is zeer zwaar en waarschijnlijk past het niet in de wasmachine. Je kunt het wel naar de stomerij brengen. Maar: wanneer je voor luxe en comfort gaat met in de zomer koelte en in de winter warmte, dan is wol het perfecte materiaal.

4. Verkoelend dekbed met Blue Cell Tech Stof

Wanneer je het in de zomer snel te warm hebt dan moet je zeker voor een zomerdekbed met Blue Cell Tech Stof kiezen. Dit materiaal is een beetje een vreemde eend in de bijt. De speciale stof voert niet alleen vocht maar ook warmte goed af. Hierdoor raakt het lichaam niet oververhit en slaap je in de warme zomermaanden een stuk beter.

Het is geen dekbed voor de koude wintermaanden, maar in de zomer de ideale vervanger voor het te warme dekbed. Sommigen schuiven het dekbed aan de kant en slapen onder een dun laken. Omdat een laken bijna geen gewicht heeft, lijkt het net alsof je bloot slaapt. Dit verkoelend dekbed brengt tenminste nog wat druk met zich mee. De conclusie: dit is een geweldige oplossing, hoe warm het ook is.

5. Dons: eendendons en ganzendons

Vaak wordt gedacht dat dons het beste materiaal voor een dekbed is. Helaas is dit niet altijd het geval, want er is een groot verschil tussen eendendons en ganzendons. Ook speelt het vulgewicht een grote rol, net als de verhouding tussen donsveertjes en overige veertjes.

Ganzendons is pluizig en heeft een hoog isolerend vermogen. Het voelt in de zomer verfrissend aan en in de winter houdt de warmte goed vast. Een donzen dekbed mag alleen zo genoemd worden wanneer het minstens 60% uit donsveertjes bestaat. Hoe hoger het percentage, hoe meer comfort (maar het wordt dan ook duurder).

Eendendons is goedkoper maar isoleert minder goed. Juist vanwege de lagere prijs is dit voor veel mensen doorslaggevend om toch voor eendendons te kiezen. Hoe dan ook, een donzen dekbed is geweldig wanneer je van luxe en comfort houdt.

Deze dekbedden zijn minder goed

Een synthetisch dekbed is zeer goedkoop in aanschaf, het neemt redelijk wat vocht op en is uitwasbaar in de wasmachine. Omdat het minder goed isoleert en ook niet zo comfortabel aanvoelt, is synthetisch niet de allerbeste keuze.

Er bestaan ook zijden dekbedden. Dit heeft een vulling van natuurlijke materialen, is vochtregulerend en isolerend. Zijde is wel zeer duur en het voelt ontzettend licht aan. Voor de meesten is dit toch een nadeel, want het geeft geen geborgen gevoel. Maar wanneer je van het gevoel van zijde houdt, dan zou je voor dit dekbedovertrek kunnen kiezen.

Gerelateerde artikelen

Alternatieven voor Suiker

5 Alternatieven voor Suiker

Dat suiker slecht voor je is weten we inmiddels wel. We worden net niet doodgegooid met boeken die ons zeggen…