5 Wasweetjes voor een Goedkopere was

5 Wasweetjes voor een Goedkopere was

Een wasbeurt op 90 graden is maar liefst zeven keer zo duur als een wasje op 15 graden. Of je nu kleine wasjes doet of grote: met wassen op een lagere temperatuur kun je flink geld besparen. Daarom nemen we je bij de hand en lees je hieronder hoe je voordeliger en duurzamer kunt wassen (en drogen!) in 5 stappen.

1. Koop een zuinige wasmachine

Hoe je weet of een wasmachine zuinig is? Daar hebben ze het energielabel op bedacht. Op de voorkant van nieuwe wasmachines zit een sticker met een label tussen A+++ en D. Ga jij voor een echte topper? Label A+++ is het allerzuinigst.

2. Was altijd met een volle trommel

Doe jij de trommel altijd vol als je een was draait? Is jouw antwoord ja? Heel goed, dit scheelt wasbeurten. Zo nee, verzamel dan de volgende keer wat meer vuile was. Met een volle trommel bespaar je energie en water.

3. Houd je hoofd (en de was) koel

Ben jij een heetgebakerd type of eerder een koelbloedig ijskonijn? Voor de was geldt: hoe lager de temperatuur, des te beter. Zo verlaag je het energieverbruik en het is beter voor je kleding. Bij een hogere temperatuur kan je kleding krimpen en slijt het eerder. Probeer daarom te wassen op 40 of 30 graden, of zelfs met koud water.

4. Kies het juiste programma

Gebruik zo vaak mogelijk het programma voor katoenwas; dat gaat het zuinigst om met water en elektriciteit. Fijnwasprogramma’s gebruiken per kilogram wasgoed meer water en stroom, omdat zulke programma’s vaak met minder volle trommels draaien. Oh en gebruik niet te veel zeep, dat is niet goed voor je wasmachine en het milieu.

5. Drogen zonder droger

Droog je was het liefst zonder droger, die verbruikt namelijk zo 7% van jouw jaarlijkse stroomverbruik. Droog je de was buiten of in een kamer waar de verwarming nooit aan is? Draai dan een wasprogramma met een lager toerental. Maar centrifugeer op de hoogst mogelijke stand als je de was droogt in een wasdroger, of binnenshuis in een verwarmde ruimte. Dan is het begin vast gemaakt.

Wist je dat…?

Wassen op een hogere temperatuur soms wel nodig is. Bacteriën gaan niet allemaal dood bij lage temperaturen. Meestal maakt dat niets uit, de was moet schoon worden en hoeft niet steriel te zijn. Soms is wassen op 60 graden wel verstandig. Bij besmettelijke ziekten bijvoorbeeld of als je vaatdoekjes wast. Ruikt je wasmachine muf en was je op lage temperaturen? Draai eens per maand een was op 60 graden, zo voorkom je dat er vetresten in de machine achterblijven.

Gerelateerde artikelen

Alternatieven voor Suiker

5 Alternatieven voor Suiker

Dat suiker slecht voor je is weten we inmiddels wel. We worden net niet doodgegooid met boeken die ons zeggen…